MALTA, INSULA MIERII

Malta. Republica Malta. Este alcatuita din sase insulite: Malta, Gozo, Comino, Filfla, Saint Paul si Cominotto. Cele mai importante raman insa Malta (246kmp) si Gozo (67kmp), in timp ce Comino ( cu numai 3,5kmp) este importanta datorita minunatei Lagune Albastre.

Malta este o tarisoara mica, pierduta in Mediterana, dar cu o istorie bogata, veche de peste 7.000 de ani. I se mai spune insula de miere = Melita, si aceasta datorita faptului ca insula este alcatuita din piatra de calcar cu globicerina care ii da culoarea galbena, ca de miere. Se pare ca de aici i-ar fi venit in final si numele de Malta. Maltezii vorbesc un dialect de araba care nu se mai vorbeste nicaieri in lume, amestecat cu italiana si uneori engleza. Scriu insa cu litere latinesti si sunt crestini.

Situata pe un sol calcaros, fara pic de apa, singurul izvor de apa din arhipelag abia taraie undeva pe insula Gozo, si nu e apa potabila, Malta ramane o destinatie turistica atractiva prin grotele sale, apa Mediteranei, dar mai ales arhitectura sa fabuloasa. S-a construit in Malta inca din preajma anului 4.000 i.Hr.

In Malta este ideal sa mergi in lunile februarie-iunie cand temperatura este suportabila, lunile iulie si august sunt foarte fierbinti in Malta. Totusi, fiind vorba despre insule scaldate de valurile mediteraneene, exista sansa de a te racorii in apa marii. Hotelurile sunt dotate cu aer conditionat, iar serviciile mai mult decat decente.

Nu ai fost in Malta fara sa vizitezi capitala Valletta: cea mai fortificata capitala din lume, cu gradinile Barrakka de sus si de jos – mici dar cochete, fiindca trebuie sa stiti, Malta este o tara uscata, cu putina verdeata si atunci fiecare gradina, desi micuta, este transformata intr-un paradis in miniatura – Marele Port, co-catedrala Sf. Ioan, capela Fecioara Victorioasa, Palatul Marilor Maestri, astazi Parlamentul maltez. Pentru a te bucura de frumusetile ei si ai descoperi macar un pic din tainele ei trebuie sa te lasi pierdut pe strazile inguste ale Vallettei.

In oratoriul co-catedralei Sf. Ioan, Caravaggio a pictat faimosul tablou Taierea Capului Sf. Ioan Botezatorul, o imensa panza de 361 x 520 cm. Este singura lucrare pe care Caravaggio a semnat-o, restul picturilor sale fiind recunoscute dupa clar-obscurul inimitabil si triunghiul echilateral din fiecare panza de-a sa. Evident ca un tur al Maltei pe mare si o vizita in insula Gozo nu trebuie sa lipseasca din program. Poti lua o barca specific malteza, asa-numitele luzzu, barcile viu colorate si pictate cu cate un ochi de-o parte si de alta a prorei, reprezentand ochiul protector al lui Osiris.

In drum spre Gozo, merita sa te opresti la Laguna Albastra, din preajma insulei Comino, unde se spune ca se afla cea mai limpede apa din Mediterana, dupa cum merita sa faci un scurt tur al micutei insule numita St. Paul, unde legenda spune ca a poposit, dupa un naufragiu, Sfantul Apostol Pavel, cel care i-a crestinat pe maltezi.

Odata ajunsi in Gozo, vizitarea Citadelei – 417 m, cel mai inalt punct din arhipelag – Biserica Miracolelor – Ta’Pinu si cel mai vechi templu megalitic, Ggantija, cu peste 7 000 de ani vechime, sunt trei principale destinatii unde calatorul sosit aici trebuie sa puna piciorul si aparatul foto sa se declanseze in nestire. Dupa aceea, o baie in Golful Nimfei, o plimbare cu luzzu pe sub Fereastra Albastra si pe sub grotele de acolo, precum si o scruntare a orizontului de pe insula Ciupercii/Fungus Rock – o stanca micuta in apropiere de Gozo care isi trage denumirea de la faptul ca pe vremea cavalerilor de Malta crestea pe ea o specie de ciuperca avand proprietati curative, in special in combaterea guturaiului si a bolilor de stomac – demonstreaza ca in Malta nu te poti plictisi nicio clipa.

Alice-Claudia Gherman