Malta, tara dintre ape

Republica Malta este un arhipelag situat la intersectia rutelor comerciale din Marea Mediterana, la 93 de km sud de Sicilia si la 288 de km nord de Tunisia. Are capitala la Valetta (sau La Valetta) si cuprinde sase insule: Malta, Gozo, Comino, Filfla si cele doua insule gemene St. Paul. De pe peninsula stancoasa privind spre marele port, capitala Valletta se arata in toata splendoarea ei.

Situata strategic in Mediterana, Malta a fost cucerita de marile puteri de-a lungul timpului, ultima dintre acestea fiind Marea Britanie. A devenit independenta pe 21 septembrie 1964. Cu o suprafata de numai 316 km², Malta este unul dintre cele mai mici si mai dens populate state din lume, avand o populatie de aproximativ 400.000 de locuitori. Pe insula principala se afla zona urbana extinsa unde traiesc cetateni maltezi, precum si un numar semnificativ de rezidenti britanici care s-au retras aici datorita climei exceptionale si a modului de trai extrem de accesibil si de convenabil. Multe dintre obiectivele turistice sunt incluse in patrimoniul mondial: enigmaticele temple megalitice, capitala Valletta, cu numeroase urme ale prezentei cavalerilor ioaniti sau Medina, unde inca mai traiesc descendentii familiilor nomade.

Acest oras al cavalerilor nu poate fi cuprins intr-o singura privire. Trebuie sa te plimbi ore-n sir de-a lungul strazilor drepte si sa te opresti pentru a admira cladirile vechi, fortificatiile, magazinele de suveniruri, trecerile cu arcade, fantanile. Catedrala Sf. Ioan, construita in stil baroc si adapostind unele dintre cele mai impresionante opere de arta ale Europei, este cel mai cunoscut obiectiv turistic maltez.

Insulele malteze sunt veritabile vestigii arheologice care au reprezentat leaganul uneia dintre cele mai vechi civilizatii europene. Acestea constituie un caleidoscop al trecutului si al prezentului, o fascinanta mostenire a culturii europene si a traditiilor rurale mediteraneene.

Text si foto: Oana Georgescu