Marsilia. Seductia Mediteranei

Marsilia este al doilea oras ca marime dupa Paris, cel mai vechi oras si cel mai mare port comercial din Franta. Situat in Provence, pe coasta Mediteranei, acesta a devenit o destinatie turistica de vacanta ce nu trebuie ratata.

Inca din Antichitate, Marsilia a fost una dintre cele mai populate zone. Intemeiata de greci acum peste 2.500 de ani, ea ramane un loc cu istorie, cultura, civilizatie si cu o arhitectura uimitoare. In centrul orasului se afla splendida Notre Dame de la Garde, construita pe fundatia unei biserici din secolul al XIII-lea. De la inaltimea bazilicii se vad casele vopsite in alb, insulele si Coasta Estaque, imagini care i-au fermecat si pe celebrii Picasso si Cezanne. Datorita peisajelor sale, Marsilia a atras si echipele de filmare.

Printre cele mai cunoscute pelicule filmate aici sunt “Filiera franceza”, “Identitatea lui Bourne” si, bineinteles, “Contele de Monte Cristo”, dat fiind faptul ca Chateau d’If, inchisoarea unde Edmond Dantes, personajul lui Alexandre Dumas, a petrecut ani grei in carcera, se afla la Marsilia si poate fi vizitat.

Unul dintre cele mai cunoscute produse este sapunul. Renumele sapunului de Marsilia e dat de continutul sau de 72% ulei de masline, un standard de puritate stabilit inca de la 1688. Mestesugul fabricarii sapunului s-a transmis din generatie in generatie, iar tehnica utilizata in ateliere este veche de sute de ani. Majoritatea sapunariilor nu mai exista azi, dar celebrele calupuri de sapun se vand inca in zona portului.

Europenii, arabii, nord-africanii, locuitorii coloniilor franceze au facut din acest oras capitala zecilor de culturi muzicale si artistice. Atractia Marsiliei este portul cu iz mediteraneean specific, iar forfota din jur este de un pitoresc aparte. Un amalgam de forme, culori si mirosuri este intalnit in portul vechi, unde se afla si piata de peste. Marsilia e atragatoare in orice anotimp, iar caldura verii este suportabila datorita marii si adierii proaspete a mistralului.

Oana Georgescu