Megalaserul de la Magurele

Se va intinde pe o suprafata echivalenta cu cea a unui stadion de fotbal. Va fi cel mai mare laser din lume si va emite pulsatii care vor atinge puterea de 10 petawati - de cateva sute de ori mai multa putere decat cea folosita in acest moment de intreaga omenire.

Aceste pulsatiii vor dura 1.5 x 10-14 secunde si, ceea ce este si mai important, va atrage spre cercetare tineri fizicieni romani si straini, facand in felul acesta din platforma Institutului de Fizica si Inginerie Nucleara Horia Hulubei din Magurele (IFINM) un loc atractiv pentru cercetatorii din lumea intreaga. Tot acest vis frumos se numeste Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics, prescurtat ELI si este programat a fi gata in 2015.

ELI face parte dintr-un proiect al UE care se bazeaza pe trei piloni, trei lasere de mare putere, unul aflat in Republica Ceha, langa Praga, altul la Szeged, in Ungaria si acesta din urma la Magurele, in Romania. Cel din tara noastra este cel mai important din programul ELI si va va functiona impreuna cu acceleratorul Van de Graaff Tandem care exista deja pe platforma IFINM.

Alice-Claudia Gherman