Din 3 noiembrie, la Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova, Mexicul ti se arata asa cum probabil ca nu l-ai vazut niciodata: statuete de ceramica si strachini, tesaturi viu colorate, podoabe si obiecte de imbracaminte, cosuri impletite si cufere pictate, jucarii si masti, sticlarie, statuete cioplite in lemn, picturi pe hartie amate – seva pamantului, sageti cu pene, dar si… Zeul Ploii.
Expozitia, realizata in parteneriat cu Ambasada Mexicului in Romania, a fost deschisa la Muzeul Taranului Roman din 15 mai pana in 31 iulie si a mai fost itinerata la Muzeul National al Agriculturii din Slobozia.
Expozitia Mexic – Traditii si obiceiuri, deschisa la Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova, ilustreaza diversitatea etnica a Mexicului contemporan.
Cultura populara mexicana se exprima in complexitatea sa printr-un cuvant nascut in limba neolatina a conquistadorilor, prin spaniolul amasamiento – framantare. Caci din perpetua cautare a spiritului uman s-a nascut curajul de a strabate infinitele ape de pe Orbis Terrarum in cautare de noi lumi.
Lumea Noua si-a dezvaluit splendorile in secolul al XVI-lea la Curtea unei Spanii in care in amurgul aceluiasi veac ajungeau din Rasaritul latin al Lumii Vechi prin opera lui Lope de Vega y Carpio vesti despre „El prodigioso principe Transilvano” ,voievodul roman Mihai Viteazul.