Mexic – Traditii si obiceiuri

Ce poti spune despre Mexic fara sa cauti in enciclopedie? Poncho, sombrero, tequila, mariachi, desert, cactusi... O imagine pe care ti-au creat-o, in mare parte, filmele. Dar poate ca nu stiai de náhuatl, mayasi, zapoteci, mixteci, otomí, totonaca, mazahua, mazateci... Si acestea sunt doar cateva dintre populatiile indigene ale Mexicului fiecare cu obiceiurile si traditiile lor.

Din 3 noiembrie, la Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova, Mexicul ti se arata asa cum probabil ca nu l-ai vazut niciodata: statuete de ceramica si strachini, tesaturi viu colorate, podoabe si obiecte de imbracaminte, cosuri impletite si cufere pictate, jucarii si masti, sticlarie, statuete cioplite in lemn, picturi pe hartie amate – seva pamantului, sageti cu pene, dar si… Zeul Ploii.

Expozitia, realizata in parteneriat cu Ambasada Mexicului in Romania, a fost deschisa la Muzeul Taranului Roman din 15 mai pana in 31 iulie si a mai fost itinerata la Muzeul National al Agriculturii din Slobozia.
Expozitia Mexic – Traditii si obiceiuri, deschisa la Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova, ilustreaza diversitatea etnica a Mexicului contemporan.

Cultura populara mexicana se exprima in complexitatea sa printr-un cuvant nascut in limba neolatina a conquistadorilor, prin spaniolul amasamiento – framantare. Caci din perpetua cautare a spiritului uman s-a nascut curajul de a strabate infinitele ape de pe Orbis Terrarum in cautare de noi lumi.

Lumea Noua si-a dezvaluit splendorile in secolul al XVI-lea la Curtea unei Spanii in care in amurgul aceluiasi veac ajungeau din Rasaritul latin al Lumii Vechi prin opera lui Lope de Vega y Carpio vesti despre „El prodigioso principe Transilvano” ,voievodul roman Mihai Viteazul.