Pentru a veni in sprijinul copiilor vulnerabili, Salvati Copiii Romania a anuntat cel mai mare eveniment caritabil al anului - Festivalul Brazilor de Craciun, un prilej al solidaritatii sociale, ajuns la a XIX-a editie.
Catena este partener de tradiţie al Organizaţiei Salvati Copiii România și sponsor Diamond al ediției din acest an a festivalului care va avea loc pe 12 decembrie. Scopul este acela de a strânge fonduri pentru educația școlară a 5.000 de copii, beneficiari ai programelor „Școală după Școală”. Pentru prima dată în istoria Festivalului Brazilor de Crăciun, brazii realizați de designeri faimoși, special pentru Festival, pot fi admirați pe platforma de licitații de artă online Lavacow.com, care se alătură nobilei cauze Salvați Copiii și pune la dispoziție tehnologia sa performantă pentru promovarea și licitarea brazilor.
Festivalul Brazilor de Crăciun ediția 2019, evenimentul de solidaritate al anului
In ultimul deceniu, numarul elevilor romani a scazut cu aproape 349.000 de copii, consecinta a scaderii natalitatii si emigrarii masive, pe de o parte, si a cronicizarii abandonului scolar pentru copiii vulnerabili, pe de alta parte. Astfel, la nivelul anului scolar 2017-2018, aproximativ 30.000 de elevi din invatamantul primar si gimnazial au fost nevoiti sa abandoneze scoala, cel mai adesea din cauza saraciei si a costurilor ascunse ale educatiei. An de an, Festivalul si-a deschis portile companiilor, personalitatilor publice, tuturor celor care au inteles ca investitia in garantarea dreptului la educatie pentru toti copiii este un cec in alb pentru societate. In cei 19 ani dedicati exlusiv cauzei copiilor pentru care educatia ramane un drept numai pe hartie, Salvati Copiii Romania a readus in scoala 39.485 de copii, dintre care in programe de tip ”Gradinita Estivala” – 8.196 de copii, in programe de tip ”Scoala dupa Scoala” –27.173 de copii, iar in programul ”A Doua Sansa” – 4.116 de copii, reusind sa stranga cu ajutorul companiilor suma de 5.317.800 de Euro.
Din comitetul de organizare al evenimentului fac parte Adela Harnagea, Amalia Năstase, Andreea Godeanu, Andreea Raicu, Cătălina Porojan, Cristian Hordilă, Florentina Costea, Jean Paul Bottcher, Tereza Munteanu și Gabriela Alexandrescu, Președinte Salvați Copiii Romania.
Nici un copil nu trebuie lăsat în afara școlii!
Conform raportului MEN privind situația învățământului preuniversitar, în anul școlar 2017-2018, erau cu 24.000 mai puțini elevi decât în anul anterior și cu aproximativ 349.000 mai puțini decât în anul școlar 2009-2010. Reducerea populației școlare are în principiu la bază scăderea populației, amplificarea fenomenului migrației, diferențele de infrastructură școlară dintre mediile de rezidență și abandonul școlar devenit cronic în mediile socio-economice vulnerabile. „Copilul este cel mai vulnerabil membru al societății, pentru că el este în proces de formare educațională, socială, emoțională și nu are instrumente să pună presiune asupra deciziei politice, astfel încât drepturile să îi fie nu doar garantate pe hârtie, ci și aplicate, în viața de zi cu zi. Pentru că în viața de zi cu zi sunt copii care abandonează școala din cauza sărăciei extreme, din cauza decuplării satului în care locuiesc de o rețea de transport, dar mai ales din cauza politicilor publice care îi ignoră” – a spus Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România. ”La Festivalul Brazilor de Crăciun, acești copii sunt vizibili, sunt în fața noastră și ne cer sprijinul pentru a putea rămâne în școală”. Un studiu realizat de Salvați Copiii România arată că majoritatea costurilor asociate programelor Școală după Școală sunt suportate de părinți, doar 10% dintre respondenți afirmând că o altă instituție acoperă o parte din costuri (7,6%) sau toate costurile (2,5%).
Iată care sunt designerii care au creat brazi unici, pentru ediția a XIX-a a Festivalului brazilor de Craciun: Doina Levintza, Anca Fetcu Lupu, cu sprijinul Delaco, Nicu Bocancea&Florăria Iris, Ioana Ciocan&Art Safari București, Adela Pârvu&arh.Andreea Beșliu, Stephan Pelger&Agnes Mattis -Teutsch, CLUB MED, Laura Hîncu și Lights&Magic, Tudor Laban&Obsentum, Iulia Totoianu&Libris.ro, Dorin Negrău, Justinian Scărlătescu&ArtROTARY CIȘMIGIU, Octavian Roman – Creativ Interior, cu sprijinul Piastrelle, Omid Ghannadi&Cătălin Măruță, Ioana Uretu&Metropolitan Jewelry, Dhaniel Nora, cu sprijinul Sephora, Mihaela Bachmann, Ana&Maria Mohonea– Architectural Christmas, Alina Alexe-DecorAktiva&Mara Mura, Arh.Miruna Ardelean&Atelierele ILBAH, Ciprian Vlaicu&Andrei Coman, cu sprijinul ROMAERO, Alexandra Nicula&arh.Alina Drăgan – Art Interiors, cu sprijinul MAER, Laura Olaru, Manuela Pungan&Victoria Gallery, Mihaela Bălan&Anastasia Beverly Hills, Șerban Porupca&Rogue8 Store, Ioana Șucu&ClassIN, Arh.Roxana Dan&Maria Ghement-Lisa&Co și Mihai Veg&Ioana Goția-Ciurea-Prototip Studio&TIFF. Acestora li se va alătura bradul Salvați Copiii, realizat de Ștefania Mircea și o parte dintre copiii din programele Salvați Copiii.
Despre Organizația Salvați Copiii
Salvați Copiii este o organizație neguvernamentală, asociație de utilitate publică, non-profit, democratică, neafiliată politic său religios, care militează activ pentru protecția drepturilor copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului, cu Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene și cu legislația României. Salvați Copiii adoptă o poziție independentă în raport cu acțiunile și măsurile instituțiilor, recunoscând că implementarea legislaţiei şi a politicilor publice în materia drepturilor copiilor nu poate ignora strânsa colaborare dintre autorităţi, familie, copii şi societatea în care fiecare actor implicat îşi acceptă responsabilitatea, conform principiilor unui parteneriat autentic şi viabil. În calitate de membru al Save the Children International, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 28 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări, viziune este o lume care respectă, pentru fiecare copil, dreptul său la supraviețuire, educație, protecție și participare, asumându-si misiune de a obţine progrese importante privind modul în care copiii sunt trataţi şi producerea schimbărilor imediate şi de durată în viaţa acestora. În cei 29 de ani de activitate, peste 1.900.000 de copii au fost implicați în programele și campaniile Organizației Salvați Copiii.
Realizatori: Roxana Chivu, Oana Georgescu
Editor: Andrei Gheorghiu
Foto: Adrian Manea