Murano – arta, traditie si secrete bine pastrate

Faimoasa in lumea intreaga pentru arta prelucrarii sticlei cu acelasi nume, insula Murano este de fapt un complex de 7 insule mici situate in nord-estul Venetiei si legate prin poduri. Insula Murano a inceput sa fie locuita de romani prin secolul VI. Initial centrul artistic si economic al artei sticlariei se afla Venetia, dar cu trecerea timpului si cresterea productiei era necesara crearea unor zone dedicate numai producerii sticlei, departe de centrul urban.

In anul 1291, Republica Venetiana a cerut ca toate atelierele de sticlarie sa fie mutate pe Murano pentru ca lucrul cu focul constituia o amenintare constanta pentru casele acelor vremuri, facute in marea majoritate din lemn. Insusi ducele de Venetia a interzis si a inchis manufacturile si atelierele de prelucrare a sticlei in insulele centrale ale Venetiei, obligandu-i pe mesterii sticlari sa locuiasca in insula Murano. Aceasta veritabila reforma urbana a crescut importanta insulei devenita rapid centrul producerii artizanale de sticla si ajungand sa aiba chiar propria moneda, politie si aristocratie.

Pe insula, fabricantii de sticla au prosperat, fiind extrem de pretuiti. Dar, daca pe de-o parte senatul venetian le oferea o serie de privilegii, primind drepturi speciale precum portul sabiilor si imunitatea in fata procurorilor venetieni sau permitandu-le sa-si marite fiicele cu mostenitori ai familiilor de nobili venetieni, pe de alta parte le limita miscarea, interzicandu-le sa paraseasca teritoriul Republicii Venetiene. Daca vreunul dintre artizani se incumeta sa plece si sa isi deschida un atelier sau punct de vanzare in afara lagunei, risca sa fie ucis sau sa i se taie mainile de catre politia secreta venetiana. De ce erau si sunt fauritorii de sticla de Murano atat de speciali? Si pentru ca au fost primii din lume care stiau sa faca oglinzi din sticla.

De asemenea ei au dezvoltat tehnologii speciale prin care puteau face cristaluri (sticla cristalina), sticla cu smalt, sticla cu bucati de aur, sticla multicolora, sticla cu aspect de lapte si imitatii din sticla ale pietrelor pretioase. Practic, aceste tehnologii de fabricare si decorare a sticlei pe care le-au dezvoltat in timp au adus localnicilor si artizanilor renumele de care se bucura si astazi, Murano fiind sinonim cu arta sticlaritului care a depasit de mult granitele Italiei. Mestesugarii sticlei din Murano pastreaza si astazi secretele obtinerii unei sticle cat mai transparente sau albastrul cobalt cel mai pur.

Traditia sticlariei a fost consolidata prin arta suflarii sticlei colorate. Aceasta tehnica este foarte dificila, dar rezultatele sunt extraordinare, meritul apartinand integral maestrului sticlar care, in afara suflarii sticlei, trebuie sa dozeze diferitele materiale pentru crearea compozitiei sticlei adaptate diferitelor nuante. In acest fel sticla de Murano are un aspect unic si inimitabil si este renumita in intreaga lume pentru desenele, calitatea, culorile si formele pe care le au obiectele ce poarta inconfundabila marca. Un obiect artizanal din sticla de Murano reprezinta pentru proprietarul sau un obiect unic si exclusiv, iar pentru acela care-l primeste in dar, un cadou simbolic, de o mare valoare artistica. Astazi din sticla de Murano sunt realizate bijuterii si accesorii care fac parte din renumite colectii ale marilor designeri.

Text si foto: Oana Georgescu