Muzeul Ermitaj si Palatul Peterhof

Orasul Sankt Petersburg este o comoara arhitectonica si culturala a Rusiei si unul dintre cele mai de seama orase pentru o tara care se mandreste cu istoria, cultura, spiritul si traditiile unice. De fapt, istoria sa a inceput sa se scrie in vremea Tarului Petru cel Mare care a transformat orasul intr-un oras european modern si l-a declarat capitala. Parte dintre comorile inestimabile ale Rusiei se afla aici, la Sankt Petersburg.

Muzeul Ermitaj, o comoara inestimabila de 250 de ani

Ermitaj-ul se afla in inima orasului Sankt Petersburg, pe malul Nevei. Fostul Palat de iarna al tarilor si al Dinastiei Romanovilor se numara astazi, la ceas aniversar, printre cele mai mari cinci muzee ale lumii. A fost creat in 1764 din ordinul tarinei Elisabeta si extins apoi de fiica lui Petru I, Ecaterina cea Mare, Imparateasa Rusiei. Cele sapte cladiri ale Palatului sunt considerate bijuterii ale artei baroce ruse, fiecare fatada fiind decorata in stil diferit.

Muzeul are filiale in Rusia, dar si in alte opt tari, precum Olanda (celebrul Ermitaj de pe Amstel din Amsterdam), Letonia sau Spania. Peste 60.000 de piese sunt expuse îin 1.000 de Sali. Peste 3 milioane de obiecte care acopera o perioada ce se intinde din Paleolitic pana in perioada contemporara alcătuiesc colectia permanenta si sunt pastrate cu grija. Daca am zabovi timp de un minut in fata fiecaruia, ne-ar trebui patru ani pentru a vizita Ermitaj-ul. Un tur complet, fara sa ne oprim sa admiram o lucrarea, ne-ar lua doar un an… Muzeul Ermitaj are 2500 de angajați și anual aproape 4 miloane de vizitatori ii trec pragul. Pe langa numeroasele antichitati cu sculpturi romane si grecești, picturile, icoanele vechi ce dateaza din secolul XII, colectiile de bijuterii, tapiserii, portelanuri, gravuri, stampe, litografii, arme si vesminte, muzeul Ermitaj prezinta publicului colectii impresionante de arta europeana care se numara printre cele mai frumoase din lume.

Cladirea centrala din Piata Palatului din Sankt-Petersburg, unde a fost sediul Fortelor Armate ale Imperiului Rus, se va restaura. Aici isi vore gasi locul operele de arta rusesti si europene din secolele XIX si XX si tot aici isi vor avea sediul Muzeul Premiilor, Muzeul de Garda si Muzeul Faberge

Palatul Peterhof – “Versailles”- ul Rusiei

Palatul Peterhof, numit pe vremuri si Petrodvorets, se afla la 25 de km de Sankt Petersburg si se poate ajunge la el cu ambarcatiuni care pornesc chiar de la debarcaderul aflat în fata Muzeului Ermitaj.

A fost construit la inceputul secolului 18 dupa un proiect al arhitectului Jean-Baptiste le Blond dupa schitele Tarului Petru cel Mare. Ideea de a construi o resedinta de vara la fel de luxoasa precum Palatul de la Versailles a aparut in 1714, iar ansamblul de cladiri trebuia sa simbolizeze maretia Rusiei care castigase batalia pentru iesirea la Marea Baltica. A fost inaugurat in 1723 si a devenit in timp resedinta favorita a tarilor. Palatul se intinde pe o suprafata de peste 600 de hectare; aici, Petru si succesorii sai au construit alte 30 de palate si pavilioane. Domeniul Peterhof este impartit in trei parcuri superbe, cu gradini impresionante, cu Marile Cascade si Marele Canal, cu fantani, statui si sculpturi, cu aranjamente florale si bazine cu apa. In timpul celui de-al II-lea Razboi Mondial, Peterhof a fost ocupat de trupele germane care l-au lasat in ruina, iar reconstructia parcului si a palatelor a durat mai bine de 60 de ani.

Acest material va este oferit de Catena.

Realizator: Oana Georgescu
Foto: Oana Georgescu