„Sunt Florin Piersic, actorul Florin Piersic. Am bucuria si speranta ca ne revedem la Iasi, in cadrul Serilor Filmului Romanesc, la un rendez-vous, o intalnire cu mine, pe care eu as numi-o intalnire de dragoste…”
”Ma bucur ca publicul raspunde invitatiei noastre in fiecare an, ca numarul spectatorilor creste de la editie la editie si ca anul acesta am avut peste 7000 de spectatori. A fost o editie cu totul speciala pentru ca ne-am dorit de foarte mult timp sa-l avem alaturi de noi pe cel caruia i-am dedicat editia aniversara: Florin Piersic!” – a spus Andrei Giurgia, director Festivalului Serile Filmului Romanesc, un eveniment sponsorizat de CATENA
Astfel, la un deceniu de film romanesc la Iasi, pe marele ecran din Piata Unirii (open air), au fost proiectate sase dintre filmele in care joaca Florin Piersic. „Dupa reverentele pe care le-am facut pentru Mircea Daneliuc, George Mihaita, Mircea Diaconu, Victor Rebengiuc, Cristian Mungiu, a venit timpul sa-i dedicam editia a zecea unuia dintre cei mai iubiti actori ai tuturor generatiilor. Este un actor atat de complex, incat am stat sa analizam fiecare detaliu legat de filme si proiectii.” – declara Andrei Giurgia.
In deschiderea festivalului a avut loc proiectia filmului de suflet al actorului, ”Parasutistii” (1972). Invitati au fost Florin Piersic, Ileana Popovici, Irina-Margareta Nistor, Natasa Raab, Serban Marinescu, Mircea Diaconu, George Mihaita, Ion Dichiseanu
”Retrospectiva Florin Piersic” a inclus filmele: ”De-as fi… Harap-Alb” (1965), ”Haiducii lui Saptecai” (1971, regia Dinu Coceag), ”Elixirul tineretii” (1975), ”Pintea” (1976), ”Colierul de turcoaze” (1985). Editia a X-a a SFR a programat si expozitia „Reverenta” dedicata actorului Florin Piersic, cu cele mai importante momente din viata actorului, gazduita de Galeria Regala de Arta a Ateneului National din Iasi in perioada 12 iunie – 12 iulie 2019, dar si Expozitia aniversara ”SFR | Un deceniu de film romanesc la Iasi” (Galeria Veche), cu cele mai importante momente din festival surprinse de-a lungul timpului, de fotografii oficiali sau de voluntarii SFR, o dovada a pasiunii investite in promovarea filmului romanesc.
„Florin Piersic este cel mai carismatic actor roman, care in cei peste 60 de ani de cariera cinematografica a reusit sa demonstreze ca are un talent indiscutabil si nu este doar o prezenta spectaculoasa, de altfel, extrem de rara in peisajul colegilor de breasla.” – Irina-Margareta Nistor, Ambasador Cinematografic SFR, critic de film
Un deceniu de festival dedicat in exclusivitate cinematografiei romanesti, cu Florin Piersic in prim-plan
Marele actor Florin Piersic a devenit Cetatean de Onoare al Municipiului Iasi chiar in prima seara de deschidere a SFR, dar si prima stea pe The Wall of Fame-ul valorilor romanesti autentice, un nou proiect care isi propune sa aduca la un loc cele mai importante cinci personalitati din societatea romaneasca. Totodata, in prima seara actorul a participat la o sesiune de autografe si de fotografii pe covorul rosu din Piata Unirii din Iasi, care au transformat centrul orasului intr-o frumoasa amintire cinematografica, la care au fost prezenti unii dintre cei mai importanti cineasti romani: George Mihaita, Ion Dichiseanu, Ileana Popovici, Natasa Raab, Serban Marinescu, invitati speciali la editiile anterioare SFR. “Nu pot sa spun ca m-am nascut la Iasi, dar, sincer, ma simt atat de legat de orasul asta datorita zecilor de ani pe care i-am trait aici, venind cu sute de spectacole, pentru ca pe vremea mea orice premiera a filmului romanesc trebuia sa aiba loc la Timisoara, Iasi sau Cluj” – a marturisit Florin Piersic in fata a peste 1500 de oameni.
“Florine, tu esti cu adevarat ultimul mohican al filmului romanesc!” (Natasa Raab)
”Tu esti filmul vietii noastre.” (Irina-Margareta Nistor, Ambasador SFR)
In onoarea actorului, Andra Botez a sustinut un recital de bun venit, Institutul Cultural Roman i-a conferit Premiul de Excelenta, iar SFR a lansat un imn, realizat in totalitate din franturi audio din filme romanesti, cu vocea lui Florin Piersic, realizator fiind Alex Golunga.
„Toti invitatii din acest an, nume mari din cultura noastra, au spus ca Iasiul este din ce in ce mai frumos si ca profilul festivalului nostru convinge prin unicitate. Ne place sa credem ca se dezvolta o retea de sustinere reciproca, prin care crestem cu totii si intelegem in sfarsit, ca trebuie sa le dam o fata europeana evenimentelor pe care le organizam” – a spus Andrei Giurgia, directorul Festivalului SFR.
Iata care au fost invitatii de onoare ale fiecarei editii ale SFR: Tudor Giurgiu (2010), Victor Rebengiuc (2011), Sergiu Nicolaescu (2012), Natasa Raab (2013), Mircea Daneliuc (2014), George Mihaita (2015), Mircea Diaconu (2016), Cristian Mungiu (2017), Victor Rebengiuc (2018). Proiectul Serile Filmului Romanesc a fost premiat trei ani consecutiv (2016, 2017, 2018) de catre Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, la deschiderea anilor universitari (2016-2017, 2017-2018, 2018-2019), in cadrul concursului de proiecte initiate si organizate de ONG-uri.
FLORIN PIERSIC… pur si simplu!
Asa s-a initulat recitalul extraordinar sustinut in sala neincapatoare a Cinema Victoria, care a durat pana spre miezul noptii.
Florin Piersic s-a nascut la Cluj, pe 27 ianuarie 1936. La inceputul carierei sale era considerat un „june prim” sau un „Fat-Frumos” al cinematografiei autohtone. Varful carierei sale este reprezentat de filmul De-as fi Harap Alb, din anul 1965, insa rolul in care s-a evidentiat a fost cel al Margelatului, personaj indragit de cinefili. „Fericirea mea este profesia mea, cea care mi-a daruit afectiunea publicului. «Baile» mele de multime, fie ca sunt pe o scena de teatru sau pe un peron de gara, sunt in apele curate ale sinceritatii si afectiunii reciproce. (…) Oamenii ma ajuta sa raman tanar. Ma incarc cu dragostea si iubirea oamenilor de pe strada, care ma opresc, ma saluta si vor sa faca poze cu mine. Ma simt bine printre oameni si imi iau energia de la ei” – marturisea Florin Piersic. A absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti (IATC, astazi UNATC), promotia 1957. Florin Piersic a debutat pe scena Teatrului National din Bucuresti cu rolul titular in Discipolul diavolului, urmand apoi roluri in Tragedia optimista, Oameni si soareci si Orfeu in Infern. A inceput cariera in cinematografie cu rolul din filmul Ciulinii Baraganului (1957) si este recunoscut pentru rolurile din Neamul Soimarestilor (1965), De-as fi Harap-Alb (1965), Mihai Viteazul (1970), Parasutistii (1972), Pintea (1976), Trandafirul galben (1981) s.a. Pentru bogata activitate teatrala si cinematografica, Florin Piersic a primit titlul de „cetatean de onoare” al mai multor orase precum: Bacau, Cluj-Napoca, Caracal, Sighet, Suceava, Baia Mare, Oradea, Bucuresti, Galati si Iasi. A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a V-a „pentru merite deosebite in domeniul artei dramatice”, decorat cu Ordinul National Steaua Romaniei in grad de Cavaler, „pentru prestigioasa cariera artistica si talentul deosebit prin care au dat viata personajelor interpretate in filme, dar si pe scena, cu prilejul celebrarii unui veac de film romanesc.
Realizator: Mihaela Moldoveanu, Oana Georgescu
Editor: Stanislav Pescu