Orasul roz

In apropiere de desertul Thar, capitala Rajasthan – India, se inalta un oras roz desprins parca din basme: Jaipur. A fost construit in 1728 de maharajahul Sawai Jai Singh al II-lea. Nu a fost dintotdeauna roz, ba chiar a fost un oras gri, dar cu prilejul vizitei printului Albert, care a vizitat India in 1883, maharajhul de atunci a dat porunca sa fie vopsit totul in culoarea traditionala de bun venit, roz. De atunci si pana astazi orasul si toate cladirile care s-au construit ulterior sunt roz.

Conceput dupa planurile arhitectului begalez, Vidyadhar Bhattacharaya, Jaipur este impartit in sapte zone cu cladiri despartite de strazi largi, iar aceste cladiri sunt inconjurate de un zid crenelat cu sapte porti. Se spune despre Jaipur ca a fost primul oras din India cu un plan urbanistic bine stabilit, ba chiar a fost la momentul construirii sale unul dintre cele mai bine proiectate orase din Asia.

Cel mai frumos si mai bine spre a vizita Jaipurul vechi este sa iei o ricsa. Costa cam 100 de rupii pentru doua persoane, adica 4,4 dolari o ora. De preferat sa faci aceasta plimbare o data dimineata si o data seara. Aceasta pentru a trece prin momente ale zilei diferite prin fata Palatului Vanturilor – Hawa Mahal cu 953 de ferestre, avand posibilitatea de a te bucura de jocul luminii soarelui pe fatada palatului, care pare astfel cand roz, cand rosu-caramiziu. Ceea ce am si facut. Cu ricsa am putut merge pe stradutele inguste care impart perimetrul orasului vechi in mici dreptunghiuri avand posibilitatea sa vedem cum traiesc oamenii din Jaipur: inghesuiti, in case roz cu ferestre cu grilaj sa nu intre maimutele rapace si sa le ia lucrurile din casa, pe o caldura infernala, saraci si totusi veseli, zambitori si dornici sa afle din ce tara vii, chiar daca pentru ei Romania pare o tara de la celalalt capat al lumii.

Si daca prea multa cultura te oboseste, un popas in bazarurile din orasul vechi este o desfatare mai profana dar plina de culoare si parfum oriental. De aici am putut sa vedem/ sa achizitionam – pentru cei cu mai multa dare de mana – vestitele imprimeuri Sanganger cu fir de aur sau imprimeurile florale din Bagru. E ideal sa alegi textilele traditionale, ele sunt vopsite natural si facute din fibra naturala. Locurile sigure de unde ai garantia achizitionarii unor produse de calitate sunt Rajasthali Government Emporium, Garamaya sau complexul artizanala Anokhi. Tricouri, fuste, lenjerii de pat, tapiserii si pietre pretioase, sariuri, souveniruri, toate constituie oferta si mirajul bazarurilor din Jaipur.

Alice Claudia Gherman