Papanasi Bucovineni

O cerere devenita reflex, la majoritatea romanilor , can dies la restaurant : la desert, papanasi!
Papanasii sunt un fel de desert realizat din branza dulce de vaci, oua, faina, gris, pesmet si zahar. In mod normal sunt serviti cu smantana si dulceata sau gem, dar se servesc si presarati cu zahar.
Papanasii sunt un desert traditional. Este posibil ca acest cuvant sa provina din latinescul papa, care inseamna (printre altele) „mancare de copii”.
Pentru cine vrea, insa, sa cunoasca pe “ mama” papanasilor, sa mearga neaparat in Bucovina !

Reteta

Ingrediente
branza de vaci 300 g
ou 1
zahar vanilat 2 pliculete
stafide 25 g
sare
zahar tos 25 g
faina 2 linguri
gris 2-3 linguri
Mod de preparare
Se amesteca bine toate ingredientele si se fac gogoloaie care se latesc dupa modelul parjoalelor moldovenesti.
Se prajesc pe ambele parti in ulei incins. Se servesc cu inghetata deasupra, smantana sau dulceata, sau, ca sa nu gresiti, cu toate la un loc!
Material realizat prin programul Catena pentru arta.
Realizator: Dan Cojocaru