De mii de ani, cozonacii si pastile asteapta cuminti Invierea. Femeile vrednice le framanta cu iubire si le umplu cu sfintenie.
Pasca e cea mai insemnata coptura romaneasca, rotunda si aurie ca soarele. Cum se spune in popor, Un colac de grau frumos ca si fata lui Hristos! Pastile rotunde, impodobite si unse cu smerenie, se sfintesc la biserica si se impart celor dragi.Cozonacul se coace in cuptoarele romancutelor harnice de Paste si de Craciun. El puncteaza dulce cele doua mari sarbatori ale crestinatatii, nasterea si invierea lui Hristos.Trupul pastilor si-al cozonacilor se plamadeste la fel. Doar pe dinauntru difera. Cozonacul se umple de da pe dinafara cu nuci, stafide, zahar si multe arome. Pasca primeste cu drag branzeturi de la animalele din ograda. Plus oua, stafide, ce arome o mai pastra gospodina prin camara.
Faina aleasa de grau se framanta zdravan cu apa, oua, ulei , lapte. Se intinde aluatul…, se lasa sa creasca…, se umple cu belsug si cu de toate…, se coace in cuptorul incins… Cand aromele ametitoare fac cuptorul sa plezneasca de placere, se scot pastile si cozonacii si se ung precum copiii cei mici. Cu grija si cu dragoste.
Se lasa apoi sa se odihneasca pana la sarbatoarea cea mare. De praznicul Pastilor, vor fi taiati frumusel si imbucati de mesenii veseli odata cu urarile de bine si de viata luminata!
Cofetaria Candy Cat respecta traditia romaneasca a sfintei mese de pasti. Bucataresele pricepute coc pasca si cozonaci de la Paste pana la Craciun si umplu mesele romanilor cu bunatati de peste un deceniu. Cine gusta cozonacul, praznicul ii pare dulce! Cine gusta si din pasca n-o mai uita niciodata!
Realizator: Mihaela Moldoveanu