Pe urmele timpului

Programul cultural Colectii satesti din Romania. Patrimoniu si identitate locala are ca obiectiv pe termen lung acordarea unui ajutor specializat colectionarilor de obiecte etnografice din zona rurala care au infiintat sau sunt pe cale sa infiinteze un muzeu particular, in lipsa unei legislatii care sa includa si astfel de initiative pro-patrimoniu.

Am descoperit multi astfel de entuziasti, in toata tara, suntem in bune relatii cu multi dintre ei, pe 14 dintre ei i-am vizitat, apoi i-am invitat la muzeu, unde i-am invatat ce stim si le poate fi de folos, prin stagii de formare cu specialisti. Impreuna cu ei am adus la Bucuresti, in 2008 si 2009, minunate colectii satesti din Romania.

Pentru a atrage atentia opiniei publice asupra acestor initiative, Muzeul Taranului Roman va organiza in 2010 o expozitie itineranta de fotografie, cu imagini din toate cele 14 colectii, cu sprijinul urmatoarelor muzee: Muzeul Tarii Crisurilor, Muzeul National al Carpatilor Rasariteni, Complexul National Muzeul ASTRA si Muzeul Judetean Olt.

MTR aduce fotografiile, iar invitatii sai, colectionarii originari din zona muzeelor-gazda, expun obiecte din colectiile proprii: Aurel Flutur si Keri Gaspar la Oradea, Doina Dobrean si Lajos Szocs la Miercurea-Ciuc, Ileana Morariu la Sibiu si Constantin Nitu la Slatina.

2 – 25 iulie 2010, la Muzeul Tarii Crisurilor, Oradea

29 iulie – 26 august 2010, la Complexul National Muzeal ASTRA, Sibiu

31 august – 30 septembrie 2010, la Muzeul National al Carpatilor Rasariteni, Miercurea-Ciuc

5 – 24 octombrie 2010, la Muzeul Judetean Olt, Slatina