Popasuri Enesciene

Organizat de Centrul de Excelenta al Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti (Director Executiv Prof.Univ.Dr. Mihai Cosma), alaturi de Romanian Music Society of Japan si UCMB, turneul celei de-a II-a editii a Festivalului International “Popasuri enesciene” a cuprins orasele Bucuresti, Barlad si Piatra Neamt.

In Aula Palatului Cantacuzino, au fost prezenti instumentisti de mare valoare care au sustinut un recitaluri de exceptie, in program fiind incluse lucrari de W.A.Mozart, George Bizet, Giacomo Puccini, David Popper, Pablo de Sarasate, Serghei Rahmaninov, George Enescu, Maurice Ravel, Eugene Ysaye, Bela Bartok si Francis Poulenc. Violonista Maria Hara (castigatoare a Marelui Premiu la Concursul de Interpretare muzicala „Romania” de la Tokio, Japonia), pianista Eliodora Falan, violoncelistul Stefan Cazacu, soprana Valentina Nafornita (Rep.Moldova) si mezzo-soprana Andreea Iftimescu i-au incantat cu partituri enesciene si nu numai pe melomani.

Dar si pe cei care au fost prezenti la Pavilionul Muzeal “Marcel Guguianu” (Muzeul „Vasile Parvan”) din Barlad si in sala de spectacole a Liceului Particular Nr.1, „Aurora Ouatu“ din Piatra Neamt. Orasul Barlad a fost ales in periplul enescian datorita faptului ca marele compozitor George Enescu a poposit aici in repetate randuri in timpul primului razboi mondial. Invitata speciala a fosti Maria Hara, castigatoarea concursului care are loc anual in Japonia si care a fost initiat in urma cu sase ani de Kazuko Shimada de la Societatea Romana de Muzica din Japonia.

Maria Hara s-a nascut in 1990 la Tokyo intr-o familie de muzicieni. Copilaria si-a petrecut-o la Viena, unde a beneficiat de un mediu favorabil dezvoltarii artistice. A concertat cu orchestre din Japonia si Europa, participand si castigand mai multe concursuri nationale si internationale.

In prezent este studenta in anul III la Tokyo National University of Fine Arts and Music. Absolventa a Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti – UNMB, Eliodora Falan s-a nascut in 1985 la Giurgiu, unde a inceput studiul pianului la varsta de 5 ani. Este laureata a numeroase manifestari muzicale de anvergura si a sustinut concerte in strainatate, la Bruxelles, Oslo, Roma si Paris.

Oana Georgescu