Poveste de Craciun la Opera Comica pentru Copii

La sfarsit de an, in luna decembrie, Sala Mare a Operei Comice pentru Copii a gazduit mai multe reprezentatii ale spectacolului Poveste de Craciun, cea mai noua premiera a binecunoscutei institutii de cultura.

Poveste de Craciun este un spectacol mozaic, in regia lui Cristian Mihailescu, scenografia fiind semnata de Viorica Petrovici.

Invitati speciali, colinde romanesti, slagare internationale si secvente celebre de opera si balet

Nume sonore ale teatrului si muzicii romanesti au fost invitate de onoare in spectacolul Operei Comice pentru Copii: Stela Popescu, Mircea Baniciu, Ducu Bertzi sau Vlad Radescu in rolul lui Mos Craciun. Programul a inclus colinde romanesti si din repertoriul international, interpretate de Corurile de Copii si Tineret Symbol si Contrapunct, dar si de solistii Operei Comice pentru Copii (Vicentiu Taranu, Valentin Racoveanu, Andrei Lazar, Fang Shuang, Roberta Enisor, Jennyfer Dumitrascu, Oana Serban, Ioana Bitere s.a.), precum si secvente celebre de opera si balet: Frumoasa din Padurea Adormita, Spargatorul de Nuci, Pygmalion si Carmen.
Craciunul este tara tuturor viselor. Renii lui Mos Craciun pot pluti prin inalturi fara ca nimeni sa se mire. Ei pot apoi sa-l lanseze pe aducatorul de daruri pe un horn, barba acestuia ramanandu-i alba, iar el ajunge sub bradul nostru fara ca nimeni sa-l auda. Asa va fi si povestea noastra de Craciun, in care dansul se va intalni cu muzica si cu poezia, reunind mari artisti. Doar in povestea noastra, acestia nu-si vor disputa intaietatea, ci vor straluci ca fermecate globuri in pomul viselor – a declarat regizorul spectacolului, Cristian Mihailescu, decorat recent de Presedintia Romaniei cu Ordinul Meritul Cultural in grad de Cavaler pentru promovarea culturii, in semn de apreciere pentru competenta si profesionalismul dovedite de-a lungul timpului in educatia artistica a tinerei generatii.

Campania J.O.C. (Jucariile Operei Comice)

Tot in aceasta perioada a Sarbatorilor, Opera Comica pentru Copii a organizat cea mai ampla actiune de colectare a jucariilor din Bucuresti, promovata exclusiv in mediul online. Campania J.O.C. a avut ca scop colectarea jucariilor donate de catre artistii Operei Comice, dar si de spectatori, special pentru copiii defavorizati de la mai multe scoli speciale, centre de plasament si orfelinate. La sediul Operei Comice pentru Copii din Calea Giulesti, bucurestenii au avut ocazia sa doneze jucarii in cutia-cadou amplasata in foyer. In cadrul Campaniei J.O.C. au fost colectate peste 700 de papusi, masinute, dinozauri si jucarii din plus. Multe companii private au venit in sprijinul institutiei, astfel numarul pachetelor crescand la peste 1000.

Opera Comica pentru Copii, bilant la final de an

Incepand cu 1 august 2014, conducerea Operei Comice pentru Copii a fost preluata de soprana Felicia Filip. In cele cinci luni de activitate, noul manager si echipa sa au avut rezultate record in ceea ce priveste gradul de ocupare a salii si incasarile din vanzarea biletelor. Deschiderea stagiunii 2014-2015 a avut loc pe 18 octombrie, cu spectacolul Don Pasquale, iar cea dintai premiera, musicalul Hänsel si Gretel, s-a jucat cu casa inchisa. A doua premiera a stagiunii a fost Povestea de Craciun, un spectacol care s-a bucurat de mare succes la public.
Parteneriatele incheiate au avut ca scop facilitarea accesului spectatorilor la produsele culturale puse in scena Operei Comice pentru Copii. Demne de mentionat sunt parteneriatele cu Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, precum si cu Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti si Corul National de Camera Madrigal – Marin Constantin, constand in implicarea in Programul National Cantus Mundi. Primaria Sectorului 6 si Centrul Cultural European Sector 6 au sprijinit institutia in realizarea de programe culturale adresate locuitorilor din acest sector. Spectacolele Operei Comice pentru Copii au fost oefrite si publicului din Arad, Oradea, Sibiu, Sfantu Gheorghe, dar si din Beijing, China, in urma turneelor desfasurate in aceasta toamna. Bucharest Comedy Week si Bucuresti 555 au fost programele culturale la care Opera Comica a participat
Opera Comica pentru Copii este o institutie publica de cultura aflata in subordinea Consiliului General al Municipiului Bucuresti. Unica in lume prin segmentul de public caruia i se adreseaza, Opera Comica pentru Copii a reusit pana in prezent performanta de a castiga 70 de premii nationale si internationale la festivalu rile de profil. Cu 60 de titluri de opera, opereta, musical si balet in repertoriu, institutia sustine anual peste 200 de reprezentatii atat la sediu, cat si in turneele nationale si internationale pe care le desfasoara.
Realizator: Oana Georgescu
Foto: Sebastian Oros