Praga for ever!

Fie ca mergi primavara la Praga, fie ca mergi vara, toamna sau iarna, capitala Cehiei te impresioneaza indiferent de anotimp. Asezata pe coline, de o parte si alta a raului Valtava, Praga iti ia ochii prin arhitectura cladirilor, te impresioneaza prin curatenia strazilor si absenta poluarii si te fascineaza prin oamenii sai.

De la minunatul Castel Praghez la orasul vechi si nou, de la Cartierul Mic la Cartierul evreiesc, de la magnificul Pod Carol, Praga este un oras in care iti doresti sa locuiesti, sa respiri si sa muncesti.

Inima orasului este Orasul vechi, mai exact Primaria veche cu al sau ceas astronomic, Teatrul Municipal, Poarta Pulberariei, Casa Municipala plus o serie de biserici, muzee, galeri, piete si strazi istorice. La acestea se adauga numeroase cafenele si restaurante pline ochide turisti aproape in orice anotimp. Singurul lucru neplacut la aceste restaurante si cafenele il reprezinta cinstea chelnerilor, care uneori s-ar putea sa fie tentati sa iti treaca pe nota de plata mai mult decat ai consumat, in rest servirea e ireprosabil de prompta.

Inainte de a o porni spre oricare alta parte a orasului, o plimbare prin Cartierul evreiesc/Josefov reprezinta o experienta turistica aparte. O parte importanta din istoria fascinanta a zonei este pastrata in sinagogile din preajma cimitirului vechi evreiesc, unde mortii sunt in cripte chiar si cate 20-30 d membrii ai unei familii la un loc. Din lipsa de spatiu mortii erau ingropati in straturi succesive, de pana la 12 nivele, in acest cimitir sunt ingropate circa 100.000 de persoane. In Cartierul evreiesc pe langa sinagogi, merita vizitata vechea Primarie evreiasca, numeroasele strazi inguste deosebit de cochete, casele cubiste, dar si Muzeul de Arte Decorative.

Din orasul veci se poate trece in partea cealalta a Valtavei, spre Hradcany si Cartierul Mic, traversand superbul Pod Carol/Karluv Most, un pod din piatra plin de grupuri statuare cu tenta religioasa, peste care trec zilnic mii de turisti din toata lumea. Vanzatorii de suveniruri, trubadurii si pictorii ambulanti dau farmec si culoare acestui simbol al Pragai.

Castelul din Praga si turlele gotice ale impresionantei catedrale Sfantul Vitus sunt doua obiective care domina orasul de pe colina Hradcany. Pe langa ele, in aceasta parte de oras, mai sunt de vizitat bazilica Sf. Gheorghe, Palatul Regal, Strada Aurarilor alias Zlata Ulika, pe care le puteti vizita la pachet intr-un tur restrans al colinei Hradcany. Zlata Ulika este importa prin vechimea ei, dateaza de la sfarsitul anului 1500, si prin faptul ca pe aceasta straduta cu case viu colorate, a locuit, la numarul 22, Franz Kafka. Astazi pe Strada Aurarilor locatari sunt vazatorii de suveniruri. Tot in aceasta parte de oras se afla Loreto, un sanctuar unde se afla o copie a Casei Sfintei Marii de la Loretto Italia.

Si daca tot va aflati in aceasta parte a Pragai nu ezitati sa mergeti la Zidul foamei si la funicularul care va va duce direct la Turnul de observatie din varful dealului Petrin din Parcul Petrin. Turnul de observatie este o imitatie a Turnului Eiffel, dar masoara numai 60 de m, adica un sfert din Turnul Eiffel. Odata urcati in el, dupa ce ati parcurs scara in spirala cu 2909 de trepte veti avea o panorama de 360 de grade asupra minunatei Praga.
Orasul nou/ Novo Mesto poate incheia un periplu de cateva zile in capitala ceha. Aici se afla cladirea impunatoare a Teatrului National, realizata in stil neorenascentist, opera arhitectului ceh Josef Zitek, Opera de Stat, Biserica Sf. Ignatius, Muzeul National – cladire impresionanta, proiectata de Josef Schulz – Biserica Maicii Domnului a Zapezilor si multe alte monumente.