Premiile Actualitatea Muzicala

Cea de-a XXVI-a Gala a Premiilor pentru anul 2015 ale revistei Actualitatea Muzicala a Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania a fost gazduita in aula Palatului Cantacuzino, Muzeul National George Enescu. Numeroase personalitati ale lumii muzicale, ale culturii, artei sau show-biz-ului - interpreti, scriitori, compozitori, poeti au fost prezente la acest eveniment al carui amfitrioni au fost Adrian Iorgulescu, Presedinte UCMR, George Balint, redactor sef Actualitatea Muzicala, Prof. Univ. Dr. Mihai Cosma si Octavian Ursulescu, redactori.
Bust din bronz al lui George Enescu donat UCMR de catre Anca Vlad
Cu aceasta ocazie, Anca Vlad, Presedinte Fundatia FILDAS Art si Presedinte FILDAS si CATENA Group va dona Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania un bust din bronz al marelui compozitor George Enescu. Lucrarea apartine sculptorului Ion Dimitriu Barlad, bunicul binecunoscutei interprete Margareta Paslaru si dateaza din anul 1919. In acel an, atunci cand a realizat aceasta lucrare, artistul, aflat in refugiu la Iasi, era concentrat pe langa Marele Stat Major (urmase si cursurile Scolii Militare de Infanterie din Bucuresti), dar urma sa deschida prima sa expozitie personala din Bucuresti, la Sala Mozart, sala care in acea perioada te consacra oficial ca artist.
Ion Dimitriu Barlad a absolvit Scoala de Arte Frumoase din Bucuresti, fiind remarcat de Dimitrie Paciurea si Fritz Storck. A studiat la Académie Julian din Paris (1913 – 1914), a fost distins cu numeroase premii, iar cateva din lucrarile sale remarcabile au scris de multa vreme si istoria Bucurestilor: Discobolul (lucrare distinsa cu Premiul UAP in 1952), Izvorul Sissi Stefanidi din Cismigiu (1927), Statuia eroului caporal Constantin Musat din Barlad (1927), statuia lui Alexandru Ioan Cuza din Galati, statuia Cavaleristului in atac si statuile Dimitrie Cantemir si Stefan cel Mare din cadrul grupului statuar al Voievozilor din Iasi, statuia ecvestra a lui Avram Iancu din satul Campeni, Alba, bustul lui Ion Creanga din Gradina Copou, bustul lui Titu Maiorescu din Rotonda Scriitorilor din Parcul Cismigiu, bustul Elenei Cuza din Bucuresti, bustul lui Vintila Bratianu si al Dr. I.C.Negruzzi din Ploiesti sau bustul lui Nicolae Iorga din Valenii de Munte.
Iata care au fost Premiile Revistei „Actualitatea Muzicala” pentru anul 2015:
Premiul O viata pentru muzica: compozitoarea Camelia Dascalescu, 95 de ani
Premiul Vedeta Anului: Anastasia Lazariuc
Premiul Evenimentul Anului: Festivalul de romante Te-astept pe-acelasi drum – In memoriam Valer Ponoran, Zlatna
Premiul Muzicii Rock: Formatia Byron
Premiul pentru Arta interpretativa: pianista Madalina Florescu
Premiul pentru Management cultural: Cristina Andrei
Premiul pentru Peformanta scenica: prim-balerina Bianca Fota
Realizator: Oana Georgescu
Foto: Cristina Ardelean