Premiile Margareta de Aur – Sarbatoarea pensiunilor, sarbatoarea margaretelor

Gazduita de Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti, ceremonia de decernare a Premiilor Margareta de Aur pentru anul 2013 reunita sub sloganul Sarbatoarea pensiunilor, sarbatoarea margaretelor este o manifestare traditionala organizata de ANTREC – Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural cu sprijinul Autoritatii Nationale pentru Turism, in parteneriat cu revista Vacante la tara si cu Facultatea de Management, Universitatea de Stiinte Agronomice si de Medicina Veterinara Bucuresti.

Program folcloric, traditii, obiceiuri, produse traditionale si oferte de vacante la tara…

…au fost ingredientele celor doua zile in care s-a desfasurat acest eveniment ce a culminat cu cea de-a X-a editie a decernarii Premiilor Margareta de Aur pentru anul 2013, gazda fiind initiatorul acestu program, Maria Stoian, Presedinte Fondator ANTREC Romania.

Vizitatorii s-au inatlnit cu proprietari de pensiuni, majoritatea laureate, care si-au prezentat ofertele de vacanta din aproape toate regiunile tarii: Brasov, Covasna, Buzau, Iasi, Suceava, Mehedinti, Cluj, Maramureş, Gorj, Valcea sau din zona Muntilor Apuseni.

Programul folcloric a fost sustinut de ansamblurile de dansatori si interpreti din Bran-Moeciu, Teliu si Alba. Am remarcat expozitia de produse traditionale realizate de mesteri populari din diferite zone ale tarii si fotografiile surprinse in regiunile rurale ale Romaniei si expuse prin intermediul expozitiei de fotografie Vacante cu Farmec a redactorului sef Cristian-Alexandru Catana.

Premiile Margareta de Aur 2013

Cu aceasta ocazie au fost premiate pensiuni din toata tara pentru: pastrarea, evidentierea si promovarea traditiei locale, identitate prin diversitate gastronomica regionala, posibilitati de agreement si amenjarea gradinilor.

Premiul cel mare Margareta de Aur a revenit pensiunii Conacul lui Maldar situate langa Horezu, la poalele Magurei Slatioara din Maldaresti, o cula olteneasca restaurata ce transmite farmecul boieresc al Olteniei de altadata.

Cea de-a X-a editie a Galei Margareta de Aur a adus din nou o recunoastere a succesului ospitalitati pensiunilor ANTREC. Ea a fost urmata de simpozionul Ospitalitate in satele romanesti: Autenticitate si Traditii – Cheia succesului in turismul rural si proiectii de filme etnografice in Sala Victor Ion Popa a Muzeului National al Satului.

Toate manifestarile si programele ANTREC din 2014 se desfasoara sub auspiciile ANTREC România la aniversarea a 20 de ani – Pastram traditiile, precum si a aniversarii 10 ani de la aparitia revistei specializate Vacante la tara. Vacante cu farmec.


Realizator: Bogdana Contras, Oana Georgescu
Operator: Mihai Robu
Montaj: Nicu Pojaru