Acest eveniment a fost deschis de cea de-a XIII-a editie a Galei decernarii Premiilor Oscar romanesti care a strans laolalta elita culturii, stiintei si artei din Romania. Laureatii au fost reprezentantii mai multor domenii de activitate: Raluca Ioana Van Staden (stiinta), Corina Dragotescu (jurnalism), Radu Beligan (arta-teatru), Prof.Univ.Dr.Dumitru Constantin Dulcan (medicina), Ion M.Anghel (diplomatie), Cristian Topescu (sport, fair-play), Gheorghe Zamfir (muzica-muzica), Dan Iordachescu (muzica clasica) si Ian Tilling (management, actiuni umanitare).
Raluca-Ioana van Staden a castigat in 2010 in cadrul Salonului International de Inventii de la Geneva, Trofeul de Aur al Organizatiei Mondiale pentru Proprietate Intelectuala pentru “Cea Mai Buna Femeie Inventator” – pentru inventarea unui “senzor care determina existenta cancerului in corpul uman in mai putin de 6 minute”. Prof.univ.dr. Generalul (r) Dumitru Constantin Dulcan, este un reputat neurolog si psihiatru roman, un veitabil filosof al stiintei, autorul celebrelor carti “Inteligenta materiei”, “Oglinda constiintei” si “In cautarea sensului pierdut”.
A avut posibilitatea sa avanseze in cercetarea creierului si a importantei gandului asupra organismului si a mediului, iar o calatorie in China l-a orientat si spre studiul aprofundat al acupuncturii. D.C.Dulcan este membru al unor prestigioase societati stiintifice nationale si internationale, autor de brevete de inventii, detinator al multor premii stiintifice si literare obtinute in tara si in strainatate. Daca despre Ion M.Anghel trebuie sa se stie ca este Presedintele Asociatiei Ambasadorilor si Diplomatilor de Cariera, iar Ian Tilling este Presedintele Asociatiei Umanitare „Casa Ioana”, laureati precum Radu Beligan, Gheorghe Zamfir sau Cristian Topescu nu mai au nevoie de nici o prezentare.
Premiul Oscar Romanesc a fost instituit, in anul 1998, de Fundatia pentru tineret Teleorman. Trofeul consta intr-o statueta de metal suflata cu aur, replica modificata a celebrului OSCAR al Academiei Americane de Film Holywood, si se confera anual, prin brevet dupa ce sunt inscrise pe lista de onoare peste 60 nominalizari facute prin consultarea publicului si a laureatilor editiilor precedente.
Oana Georgescu