Puccini si Lucca la Bucuresti

Gazduita de Institutul Italian de Cultura "Vito Grasso" si organizata de Fundatia "Giacomo Puccini" din Lucca (Italia), cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe al Italiei expozitia dedicata marelui compozitor cuprinde fotografii si documente ce ilustreaza viata si cariera lui Giacomo Puccini, cu ocazia aniversarii a 150 de ani de la nastere.

Nascut la Lucca, pe 22 decembrie 1858, aceasta expozitie “vorbeste” despre radacinile culturale ale compozitorului. Orasul cu nume de apostol – Lucca, oras din regiunea Toscana, este si capitala provinciei cu acelasi nume. Giacomo Puccini s-a nascut intr-o familie cu traditie muzicala puternica si a ajuns sa fie exponentul cel mai de seama al “verismului” italian (“vero” – “adevarat”).

Datorita lui exista opere precum “Tosca” (premiera in 1900), “Boema” (premiera in 1896) sau “Madame Butterfly” (premiera in 1904). Din 1930, in fiecare an, Lucca gazduieste un mare festival de opera unde participa peste 40 000 de iubitori ai genului. Pe scena festivalului au evoluat im timp nume cunoscute precum Giuseppe Di Stefano, Luciano Pavarotti, Placido Domingo, Josè Carreras (care a primit premiul “Puccini” in 1997), Franco Corelli, Giuseppe Giacomini, Giacomo Aragall,Luis Lima sau Andrea Bocelli.

La Bucuresti, au tinut sa il omagieze pe marele compozitor Excelenta Sa Mario Cospito, Ambasadorul Italiei in Romania, Gabriella Ravenni, Director al Fundatiei “Giacomo Puccini” din Lucca si Rodolfo Amadeo, Directorul Institutului Italian de Cultura. Seara s-a incheiat cu recitalul sopranei Maria Elena Lorenzini, acompaniata la pian de Massimo Morelli.

Oana Georgescu