Radu Gabrea – povestiri din spatele camerei de filmat

In vara lui 1941, cand trupele romane si germane au inceput razboiul impotriva Rusiei Sovietice, a avut loc la Iasi (pe atunci inca un centru important al culturii evreiesti in Romania), un masacru al populatiei evreiesti a orasului.

Peste 5000 de cetateni de origine evreiasca ai Iasiului au murit in curtea Chesturii. Alte cateva mii de evrei au fost incarcati in vagoane de marfa inchise ermetic si lasati prada caldurii toride, pana cand cea mai mare parte dintre ei si-au pierdut viata.

Ani de zile, tragicele evenimente de la Iasi si cumplitele trenuri ale mortii au fost fie negate, fie prezentate distorsionat, fie pur si simplu ascunse de istoria oficiala a Romaniei.

Scriitorul si ziaristul italian Curzio Malaparte, corespondent al ziarului „Corriere della Sera” autorul celebrului roman „Kaputt”, scris in 1944, imediat dupa terminarea razboiului, a fost primul care, intr-un capitol al acestui roman, a vorbit lumii despre evenimentele tragice de la Iasi. Filmul lui Radu Gabrea este primul care descrie aceste evenimente, indelung ascunse in istoria Romaniei.

Filmul „Calatoria lui Gruber” se bazeaza pe realitatea vizitei la Iasi a lui Curzio Malaparte, fara a fi, insa, o adaptare a romanului „Kaputt”. Realizat dupa un scenariu original, rezultat al propriilor cercetari ale scenaristilor Razvan Radulescu si Alexandru Baciu, filmul povesteste vizita la Iasi a celebrului ziarist si scriitor ajuns in acest oras suferind din pricina unei severe alergii si unica sa posibilitate de a se vindeca este sa gaseasca un medic evreu ce studiase la Florenta pe nume Josef Gruber. Dar toate incercarile sale de a-l gasi nu au succes.

In timp ce-l cauta, descopera ca doar cu cateva zile inainte de sosirea lui in oras avusese loc un pogrom, ca un mare numar de cetateni de origine evreiasca din Iasi fusesera fie omorati in curtea Chesturii, fie evacuati cu trenul catre o destinatie incerta si ca doctorul Gruber ar putea fi printre ei.

Filmarile s-au desfasurat pe parcursul a 28 de zile atat la Iasi, cat si in Bucuresti. Bugetul estimativ s-a situat in jurul sumei de 750.000 de euro.