Royal Fashion cu Dan Puric

„Compania de Teatru Passe-Partout Dan Puric”, a organizat in foaierul Teatrului National de Opereta „Ion Dacian”, vernisajul expozitiei de fotografie si lansarea albumului „Royal Fashion”. Cel mai recent spectacol semnat Dan Puric a carei premiera a avut loc pe 10 mai 2010, de Ziua Regalitatii Romane, a fost realizat in colaborare cu Teatrul National de Opereta „Ion Dacian” si este o parabola inedita despre monarhie, putere si moda. Costumele create de Doina Levintza, scenografia Corinei Gramosteanu si coregrafia lui Traian Vlas completeaza perfect universul imaginat de fenomenalul Dan Puric, “nuantand momente si depasind conveniente”.

Albumul prezinta spectacolul din patru perspective diferite: repetitii (making-off), imagini din spectacol, fotografii reprezentand creatiile Doinei Levintza care apar in spectacol si fotografii de arhiva cu membri ai Casei Regale a Romaniei. Atat fotografiile expuse, cat si cele care se regasesc in album au fost realizate de fotograful japonez Tomoaki Minoda, in timpul repetitiilor (martie – mai 2010) si la primele reprezentatii ale spectacolului „Royal Fashion”. Acesta a urmarit si a surprins prin lentila aparatului de fotografiat dialogul dintre interpreti, dansatori si actori pe de-o parte si cel dintre regizorul-actor Dan Puric si coregraful-dansator Traian Vlas. Demn de remarcat este faptul ca din cele 30.000 de imagini, au fost selectate 24 de fotografii pentru expozitie si 100 pentru album.

La eveniment au participat Altetele Lor Regale Principele Radu al Romaniei si Principesa Mostenitoare Margareta, Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank, sponsor al Proiectului “Royal Fashion”, personalitati ale culturii si ale vietii publice romanesti, echipa care realizeza spectacolul „Royal Fashion”, actori, dansatori. In cadrul ceremoniei, ASR Principele Radu a transmis mesajul Majestatii Sale Regelui Mihai I.

Despre acest proiect, Steven van Groningen, Presedinte&CEO Raiffeisen Bank a declarat: „Avem deja o traditie in colaborarea cu trupa Passe-Partout si cu Dan Puric si, de fiecare data, am avut satisfactia unui act artistic de calitate. Ma bucur ca reusim sa oferim, prin deschiderea aceastei expozitii si prin editarea albumului “Royal Fashion”, un reper cultural care merita cunoscut, vazut si vizitat.”

„Am incercat prin acest spectacol sa aduc aminte ceea ce am pierdut: fiorul inaltator al calitatii” – a spus Dan Puric, regizorul spectacolului “Royal Fashion” si coordonatorul celor doua proiecte. “Caci regalitatea asta presupune: o inaltare, o innobilare, o scoatere din multime. In termenii vietii, femeia pe care o iubim este regina noastra. Ea ne-nalta dincolo de obisnuitul trait pana s-o cunoastem. La fel, barbatul iubit de femeie este regele ei. Dragostea, deci, nu este nici pe departe o stare democratica, ci o stare aristocratica. Este, daca vreti, innobilarea firii umane, atat de supusa biologicului si gregaritatii, cu statutul de fiinta”.


Text si foto: Oana Georgescu