SAKURA – Sarbatoarea ciresilor in floare, Japonia

Cand ne gandim la Japonia, Tara Soarelui Rasare, ne vin in minte cateva imagini-simbol: Muntele Fuji, gheisele, samuraii, luptatorii de sumo, bonsaii, strazile aglomerate pline cu reclame luminoase din Tokyo, personajele din desenele animate japoneze si, nu in ultimul rand, ciresii in floare. De aceea, poate, cea mai potrivita perioada in care merita sa vizitezi Japonia este finalul lui martie si inceputul lunii aprilie, cu ocazia Festivalului Florii de Cires, atunci cand toata lumea petrece.

Toate aceste simboluri si clisee formeaza doar o imagine superficiala a Japoniei – un stat insular in Pacific, format din patru insule principale si aproximativ 4.000 de insule mai mici si care etaleaza o diversitate sociala, istorica, culturala si peisagistica fantastica.

SAKURA, numele ciresului japonez, este poate cea mai fermecatoare si inedita experienta pe care trebuie sa o traiesti macar o data in viata! Pentru ca floarea de cires, daca in China simbolizeaza frumusetea feminina, in Japonia reprezinta efemerul vietii. In Japonia SAKURA vine de la legenda printesei Konohana Sakuya Hime despre care se spune ca a coborat din ceruri pe un cires inflorit.

SAKURA… Putini sunt aceia care se pot bucura de frumusetea ciresilor infloriti japonezi pentru care exista un adevarat cult! In weekend si in fiecare seara zonele ciresilor sunt ocupate de prelate si de zeci de mii de oameni care petrec. Pentru ca aceasta este traditia: sa iei masa cu familia, cu prietenii si cu colegii sub ciresii infloriti.

Text si foto: Oana Georgescu