Sankt Petersburg isi are propria istorie, impresionanta, dar mai ales are traditii culturale care au inspirat literatura, artele, dansul si muzica.
Povestea Nevei
Neva este fluviul care strabate orasul, alaturi de o retea de canale navigabile ce i-au adus denumirea de Veneţia Nordului. In fiecare noapte cele 20 de poduri peste Neva au spectacolul lor: se ridica si se deschid pentru a lasa sa treaca vapoarele de mari dimensiuni catre Marea Baltica. Acest spectacol este neasemuit in timpul Noptilor Albe din luna iunie care atrag aici milioane de turisti din intreaga lume, timp in care orasul nu doarme deloc.
Istoria orasului Sankt Petersburg
Venetia Nordului e situata pe 42 de insule unite prin 432 de poduri pentru pietoni, masini si cale ferata, iar acostamentele din granit cuprind cele 70 de rauri si canale care separa insulele.
Orasul a fost fondat pe 27 mai 1703 pe teritoriile recuperate de la suedezi in timpul Razboiului Nordului. A fost botezat Sankt Pieter Burkh, cu numele olandez al protectorului sau, Sfantul Petru.
Sankt Petersburg, fostul Leningrad, este un amestec al clasicismului rus cu modernitatea europeana si ii datoreaza aproape totul fondatorului sau, Tarul Petru cel Mare care i-a adus civilizatia Apusului, dar i-a deschis larg ferestrele si portile catre Europa.
Este si cel mai mare port rusesc la Marea Baltica, al doilea oras ca marime al Rusiei, cu cei 4,5 milioane de locuitori, si cel mai mare oraa nordic, fiind plasat la aceeasi latitudine cu Alaska, Golful Hudson, sudul Groenlandei, cu Helsinki si Oslo.
Acest material va este oferit de Catena.
Realizator: Oana Georgescu
Foto: Oana Georgescu