Sanzienele – sarbatoarea iubirii si a fertilitatii

Din vremuri de demult ne-a ramas povestea Sanzienelor si obiceiul de a le sarbatori. In fiecare an, pe 24 iunie, romanii celebreaza aceasta sarbatoare, atunci cand in noaptea ce precede aceasta zi, orice minune este posibila, pentru ca fortele benefice, dar si cele malefice stapanesc Pamantul.

Legenda spune ca Sanzienele sunt fete foarte frumoase, care traiesc prin paduri sau pe campii, se prind in hora si “dau puteri” deosebite florilor si buruienilor, care pot deveni plante de leac. In acea noapte zanele zboara prin aer sau umbla pe pamant, canta si fac sa rodeasca holdele, inmultesc pasarile si animalele, tamaduiesc bolnavii, apara semanaturile de intemperii. Si daca oamenii nu le sarbatoresc. Sanzienele se razbuna, amintindu-le ca fac parte din familia Ielelor. Misterioase si loiale, fiinte datatoare de lumina si de bucurie, darnice sau razbunatoare, dupa sufletul omului, ele ni se arata o singura data-n an, in noaptea de 23 Iunie.

Va invitam sa petreceti cateva ore de poveste in inima fermecatei livezi a Muzeului de Arta Populara “Nicolae Minovici”. O noapte speciala oferita de Prietenii “Muzeelor Minovici” reuniti in Asociatia Culturala “Patrimoniu pentru Viitor” (presedinte Georgiana Pogonaru) si insufletita de momente emotionante de muzica, dans si balet, de expozitii de arta si de ateliere de creatie pentru cei mici.

Realizator: Oana Georgescu
Foto: Sebastian Oros