Soiree de la Mode

Ajuns la cea de-a IX-a editie din punct de vedere al periodicitatii si la a II-a in ceea ce priveste abordarea unei teme speciale, fashionshow-ul “Soirées de la Mode” organizat de crititcul de moda Alin Galatescu si gazduit de Athenee Palace Hilton a stat sub semnul premierelor avangardiste. Dupa ce in luna martie tema a fost „In memoriam Alexander McQueen”, marcandu-se astfel disparitia unuia dintre copiii teribili ai modei, aceasta editie a abordat viitorul in moda.

12 tineri designeri romani, foarte talentati au prezentat 36 de ansambluri si tinute vestimentare ce au debordat de ingeniozitate. Prezentarile au fost reunite sub o tema extrem de generoasa – „Futurismul. Evolutia modei in secolul XXI”. “Am intentionat de data aceasta o atenta observare a modului in care designerii romani prognozeaza transformarea si noutatile din zona de fashion. Initial, am vazut Soirées de la Mode cu tema pentru zece designeri, un numar perfect din punct de vedere al dimensionarii unui fashionshow cu mesaj. Vreau sa remarc tendinta tinerilor designeri de a se alinia curentului futurist si de a se lasa dusi de valul experimentalismului in designul vestimentar si de accesorii” – a tinut sa specifice Alin Galatescu, initiatorul acestui maraton al modei.

Debutantilor (M 12, surorile Silvia si Anca Negulescu) li s-au alaturat designerii deja consacrati – Wilhelmina Arz, Iris Serban, Ada Bucsa, Claudia Castrase, Anca Ciataras, Alina Ene, Alexandrei Calafeteanu, Vika Gorenco, Cristhelen B (pe Cristina Batlan, era cunoscuta pana acum drept creatoarea gentilor si a pantofilor brandului “Musette”), Florin Dobre sau George Neagu. Evenimentul a marcat revenirea dupa sase ani de absenta din moda romaneasca a creatoarei Irina Ternauciuc, singurul designer acceptat la cursurile postunversitare de la prestigiosul Institut de Moda “Marangoni”. Fundalul muzical special care a insotit defilarile colectiilor a fost asigurat de Mara si Paul (KULT Studio) care au promovat un concept – genul “aLive”.

Oana Georgescu