SUPER DANCE Festival 2014, Sankt Petersburg

Artistii Operei Comice pentru Copii din Bucuresti, in frunte cu Directorul Fondator Smaranda Oteanu - Bunea au participat in Rusia, la Sankt Petersburg, la cea de-a II-a editie a SUPER DANCE Festival. Festivalul International de Folclor si Dans Modern este membru EAFF (European Association of Folklore Festival), presedinte fiind Valery Pavlovich Solomin, Rector al Universitatii Ruse de Stat ”A. I. Herzen” si membru al Academiei Internationale de Stiinte.

Alaturi de Romania au fost prezenti peste 1000 de dansatori din tari de pe 2 continente, Europa si Asia. Ei au evoluat pe scenele salii ”Sankt Petersburg” si ale Centrelor Culturale ”Kaskad” din orasul Peterhof (Petrodvorets) si ”Kalininsky”. Au fost 7 categorii pentru stilurile de dans si 5 categorii de varsta. Dansatorii romani au impresionat de fiecare data publicul spectator, pe organizatori, dar si juriul care i-a rasplatit cu o Medalie de Aur care i-a calificat alaturi de alte 10 trupe in marea finala. In ultima seara, la Gala desfasurata pe scena superbei sali ”Sankt Petersburg”, romanii au mai cucerit 2 Premii I la 2 categorii distincte: dans modern și etno dans!

”A fost cea mai reusita prezenta romaneasca la un astfel de festival. Tinerii noștri au arătat prin dans și costume, aici, la Sankt Petersburg, Capitala a culturii mondiale, a dansului si a baletului, spiritul si maiestria jocului traditional romanesc” – a spus Gheorghe Nicolae Pahonea, Consul General al Romaniei la Sankt Petersburg. ”Ei au adus aici un strop de Romanie si mi-au umplut ochii de lacrimi. Sun mândru ca Opera Comica din Bucuresti a produs asemenea talente si ca este condusa de un recunoscut profesionist, in persoana doamnei Smaranda Oteanu – Bunea. Am fost mandru sa-i vad pe adevaratii Ambasadori ai culturii romanesti si aici, pe melegurile Rusiei. Vad in maiestria lor pe cea a unui intreg popor care stie sa isi prezinte valorile oriunde in lume, si care stie sa poarte cu mandrie tricolorul, fie pe brau, fie in inima”.

”Sankt Petersburg este supranumit pe merit Capitala mondiala a coregrafiei, pentru ca aici stralucesc marile trupe de balet ale teatrelor Mariinsky sau Michailovsky si marile companii ale unor coregrafi precum Boris Eifman si Leonid Yakobson” – a spus Vasily Kichedzhy, vice-guvernatorul orasului. ”Aici se afla zeci de institutii unde se studiaza dansul sub toate formele sale! Sunt bucuros si mandru că SUPER DANCE este gazduit de orasul nostru”.

Acest material va este oferit de Catena.

Realizator: Oana Georgescu
Foto: Oana Georgescu