Sunt patru baieti extrem de talentati: Cage, Biex, Reck si Seyr alcatuiesc una dintre cele mai redutabile echipe de grafferi din Romania, Sweet Damage Crew, invitata sa sustina un performance live de street art chiar in fata Ateneului Roman, cu ocazia la Galei Hope 2015. Atunci, Hope and Homes for Children Romania a organizat cea de-a III-a editie a concertului caritabil dedicat copiilor fara familie sau aflati in pericol de abandon, un eveniment de exceptie care a monopolizat atentia Bucurestilor si nu numai.
Primul show de graffiti Live la Ateneul Roman
Pe cei patru membri ai echipei de grafitti Sweet Damage Crew (denumirea oficiala dateaza din 2010 dupa ce au participat la un concurs national) i-am putut vedea si admira o zi intreaga, pana tarziu in noapte, pictand pe unele dintre cele mai colorate si non-conformiste ziduri ale Bucurestilor. Din momentul in care s-au reunit, baietii condusi de Florin Cage, toti foarte talentati, cu o experienta de peste zece ani in domeniu, au dus graffiti-ul in Romania la rang de arta. Au creat pentru evenimente ca Street Delivery, pentru concursuri nationale si internationale de grafitti, pentru campanii publicitare, mari companii, magazine, hoteluri. Au cucerit printre altele trei premii I la Write 4 Gold Romania (2006), Street Heroes (2010), I Love Festival (2011).
Graffiti-ul este o boala grea. Daca ai fost infectat cu acest virus, fiecare perete ce-ti apare in fata ochilor prinde forme, culori, idei. Orice bucatica de hartie poate fi urmatoarea ta schita, orice creionte-mpinge sa desenezi – spun cei de la Sweet Crew care au ales sa deseneze pentru copiii aflati in pericol de abandon. Astfel, au fost conectate doua tipuri de arta aparent ireconciliabile, alaturand eleganta muzicii clasice si a Ateneului Roman fortei si mesajului direct al artei de tip graffiti. Ne place sa cuprindem intr-un graffiti simboluri si idei, sa le povestim oamenilor despre lume. Nu am ezitat nicio secunda atunci cand Amalia Enache ne-a propus sa fim parte din Hope Concert – a marturisit Florin Cage. Ideea de a lucra in fata Ateneului Roman ni s-a parut geniala. Credeam ca apropierea dintre muzica clasica si graffiti este la fel de improbabila, asa cum este alaturarea dintre oamenii eleganti care vin la Ateneul Roman si copiii abandonati ai Romaniei. Dar iata ca Hope and Homes for Children Romania a reusit sa ne aduca pe toti alaturi.
Cei patru writeri care au sute de desene la activ, au consumat mii de tuburi cu vopsea si au un succes extraodinar cu miile de imagini care circula pe internet, declarau la unison: Noi nu ne-am apucat de graffiti ca sa cucerim domnisoare, nu am pus mana pe spray doar pentru simplul fapt ca e cool sa manjesti peretii. Noi am simtit ca trebuie sa facem asta, atat de mult ne place incat am depasit un deceniu de cand ne eliberam elanul creativ pe peretii patriei. Drumurile noastre s-au intilnit de multe ori in aceasta lume mica a grafferilor din Romania, ne vedeam la concursuri, ne intalneam prin fabrici parasite sau la actiuni mai mult sau mai putin legale, dar a durat mult pana cand toti patru am pus bazele acestui crew.
Realizator: Oana Georgescu