Targul de produse traditionale, ecologice si naturale

La cea de-a X-a editie a Targului de produse traditionale, ecologice si naturale, produse in fermele si gospodariile taranesti gazduit de Academia de Stiinte Agricole si Silvice “GHEORGHE IONESCU - SISESTI” organizatorii au pregatit o multime de surprize.

Colectia de chihlimbar din comuna Colti, judetul Buzau, lansarea volumului de poezii “Oceanul meu” al Elenei Hornea din satul buzoian Mihailesti in cadrul programului de promovare a valorilor nationale din lumea satului initiat de organizatori sau prezenta lui Aschiuta intruchipat de actorul Ion Constantin Chirea au fost doar cateva dinntre momentele inedite ale acestei editii jubiliare. Ion Constantin Chirea, actorul ventriloc a carui „voce” a dat viata ani la rand in urma celebrei papusi de lemn, i-a antrenat pe copii intr-un concurs despre cum sa manance sanatos, in timp ce credinciosii au praznuit sarbatoarea Schimbarea la Fata a Domnului cu pastrav de la Palanca, sarmale de post si fasole batuta facuta la cazan.

Dulceata de afine, pregatita in casa de gospodinele din Maramures, a facut deliciul tuturor, asemeni „meniului” irezistbil (pastrav prajit si afumat, marinata de pastrav, paine facuta pe vatra, dulcuri de casa) pregatit si oferit bucurestenilor de Mihai si Ionela Palistean din Palanca.

Din Maramures, Rodica Tiplea a adus sarmale cu pasat, prajituri de post, sarmale de post, dar a preparat special la fata locului traditionala placinta cu urda. Tot maramuresencele au adus binecunoscutele lor prajituri traditionale – placinta in foi cu mere, prajitura caramel cu nuca de cocos, dobos, bezele, salam de biscuiti, prajitura cu mac. Sucevenii au adus deliciosul Cozonac Bujor cu ingrediente 100% naturale. Produsele traditionale tataresti – Suberek, Pide si Baclava au fost aduse de Lucia Irescu din Medgidia. Suberek-ul este o placinta traditionala tatareasca, foarte gustoasa si aromata, datorita aluatului facut cu foietaj „de casa” si compozitiei „gatite” cu mirodenii.

Din Calarasi, de la Stefanesti, producatorii au adus branza si iaurt din lapte nepasteurizat de capra, unul dintre cele mai sanatoase produse, dupa cum ne asigura Mihai Ciocan distribuitor de produse bio. Acesta a adus si sucurile naturale din mere si pere din Ardeal, de la Bacia, (Hunedoara), preferatele Printului Charles al Marii Britanii.

Oana Georgescu