Bunatati din toate zonele tarii au fost gustate si achizitionate de bucurestenii incantati de toate produsele expuse si de preparatele culinare pregatite chiar sub ochii lor. Sarmalele din Maramures, bulzul ciobanesc din zona Branului, gama de sortimente de branza aduse de Ion Poponeci din Sirnia (judetul Brasov), Gheorghe Bangala si Dorin Trisca din Fundata sau placinta creata din Dobrogea au fost “vedetele” manifestarii.
Producatorii din Teleorman au adus lubenitele de Nanov, iar cei giurgiuveni, legume proaspat culese, din soiuri romanesti traditionale. Dobrogenii s-au mandrit cu delicioasa placinta dobrogeana, iar rulada din pulpa de berbecut preparata dupa o reteta unica in tara a fost prezentata si oferita de satenii din comuna Pestera (judetul Constanta).
La standurile producatorilor din Pestera, bucurestenii au avut ocazia sa deguste hamsii, scrumbii sarate si ghiuden cu un pahar de vin pelin. Borsul de peste “ca pe malul Dunarii” a fost pregatit de Pervin Asan din Mangalia, care ne-a dat si reteta: “Se fierbe peste mic, se strecoara si in apa ramasa se pun legumele maruntite care se fierb si cand sunt gata se pun bucatile mari de crap, salau, iar la final, olatica de bors facut in casa. Si mult leustean!”. “Topoloveana de cirese negre”, sora cea mai mica a “Topoloveanei de capsuni si a magiunului de prune” a primit botezul…pietei pe aleile umbroase ale parcului Academiei de Stiinte Agricole si Silvice “Gheorghe Ionescu-Sisesti”.
Reteta de producere a dulceturilor 100% fara zaharuri adaugate, este inregistrata la OSIM. Zaharul a fost inlocuit cu concentrat natural de mar care a ridicat valoarea nutritionala a produselor prin cantitatea de fibre alimentare naturale, solubile si insolubile. Folosirea concentratului de mar a pastrat savoarea gustului fructelor naturale. De altfel, “Magiunul natural de prune Topoloveni” a fost recompensat de International Taste and Quality Institute din Bruxelles cu “Super Taste Award”, fiind primul produs traditional din Romania care primeste o astfel de distinctie din partea renumitului institut.
Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie “Valea Calugareasca”, cu o experienta de peste 50 de ani in producerea vinurilor albe si rosii a prezentat o bogata oferta din soiurile Cabernet Sauvignon, Pinot noir, Feteasca neagra, Merlot, Sauvignon, Pinot gris, Feteasca alba, Feteasca regala, Riesling.
Rodica Tiplica din Ocna Sugatag a adus delicioase prajituri maramuresene, iar maestrii cofetari din Baia Mare au prezentat irezistibilele placinte in foietaj cu mere, prajiturile caramel si cu nuca de cocos, dobos, bezele “Sarah Bernhardt”, salamul de biscuiti sau prajiturile cu mac. Berea, braga de Galati si sucurile naturale de mere la Bacia (Hunedoara) au fost degustate de vizitatorii Targului organizat de Media Link Business (www.media-link-business.ro) si Academia de Stiinte Agricole si Silvice “GHEORGHE IONESCU-SISESTI”, atrasi si de
Succesul acestei editii a Targului national de produse ecologice, traditionale si naturale anunta deja organizarea in Bucuresti, in fiecare week-end, al unor astfel de evenimente.
Oana Georgescu