Pe 1 aprilie 2015, in prezenta a numerosi invitati, actori si directori de teatre din Capitala, Teatrul Excelsior a celebrat 25 de ani de existenta in peisajul cultural al Bucurestilor cu o gala gazduita de sala de spectacole care devine in fiecare saptamana arhiplina, copiii si adolescentii fiind atrasi de spectacolele deosebite. Din dorinta de a marca puntea de continuitate intre programele teatrului si generatiile care au scris istoria celor 25 de ani de existenta ai Teatrului Excelsior, la acest eveniment festiv, membrii fondatori ai acestui teatru au devenit Societari de Onoare.
Despre Teatrul Excelsior….
Infiintat la initiativa maestrului Ion Lucian, cel care i-a fost director timp de doua decenii, acest teatru tanar a luat fiinta prin actul care a fost semnat pe 1 aprilie 1990 de catre Andrei Plesu, pe atunci Ministru al Culturii, prezent acum la festivitate si onorat cu un Premiu de Excelenta. Dupa 6 ani de activitate itineranta prin tara si prin strainatate (Franta, Canada, Belgia, Elvetia), dupa zeci de spectacole prezentate publicului in sali de… imprumut, Teatrul Excelsior si-a deschis stagiunea 1996 – 1997 in propriul spatiu scenic, amenajat in strada Academiei 28. Sase actori entuziasti, extrem de iubiti de publicul tanar – Ion Lucian, Daniela Anencov, Genoveva Preda, Victor Radovici, Paula Sorescu-Lucian si Vasile Menzel inaugurau sediul cu spectacolul Nu treziti un copil care viseaza de Eugen Ionesco. Curand acestora li se alatura actori tineri, iar succesul continua cu premierele spectacolelor Cocoselul neascultator, Mica Sirena, Aladin si Lampa Fermecata, Inima de piatra, Frumoasa si bestia.
In 1999 Teatrul Excelsior a trecut sub autoritatea Consiliului General al Primariei Municipiului Bucuresti. Din 2011, Teatrul Excelsior, supranumit si teatrul tuturor copiilor care functioneaza intr-un sediu nou, situat in centrul Bucurestilor este un teatru de repertoriu care are ca public tinta copiii si adolescentii, alaturi de alte trei institutii culturale bucurestene: Opera Comica pentru Copii, Teatrul Ion Creanga si Teatrul de Animatie Tandarica.
In cei 25 de ani de existenta, Teatrul pentru Copii si Tineret Excelsior a devenit un reper printre institutiile de gen din capitala, repertoriul oferind publicului tanar si foarte tanar spectacole menite sa il faca sa indrageasca arta spectacolului de teatru.
Odata cu noua strategie manageriala inceputa in august 2014, Teatrul Excelsior a inceput o faza de (re)descoperire si (re)directionare a mesajului si a programelor sale, orientandu-se anume si catre adolescenti, categorie de public ignorata de obicei teatrele bucurestene. Institutia are inscrise in repertoriul sau unele dintre cele mai valoroase opere ale dramaturgiei romanesti si mondiale, crezul artistic al teatrului fiind ca tanarului public merita sa i se ofere numai lucrari de referinta. Principiul montarii spectacolelor este acesta: Spectacolele trebuie sa fie concepute ca pentru publicul adult… numai ca mai bine!…
Gazde perfecte si invitati de marca
Adrian Gazdaru, directorul Teatrului Excelsior a multumit tuturor celor care au contribuit la dezvoltarea timp de 25 de ani a acestei institutii si a anuntat conferirea, intr-un gest simbolic a titlurilor de Societari de onoare ai Teatrului Excelsior celor care, alaturi de Maestrul Ion Lucian, au ajutat la crearea institutiei de cultura. Parte dintre dumneavoastra au facut istoria acestui loc, au pus suflet si energie in nasterea lui, in cladirea lui. Parte dintre dumneavoastra au fost, ca si mine de altfel, spectatorii productiilor pe care trupa teatrului le-a jucat de-a lungul timpului. Dar, cu siguranta, toti am simtit ca mana celui care a dirijat si a orchestrat totul a fost mana unui maestru. (…) Maestrul Ion Lucian. Si pentru ca la acest drum la care a pornit in 1990 nu a fost singur, ci alaturi de o echipa, noi astazi, dupa 25 de ani, nu putem decat sa le facem o reverenta si, in gest simbolic, sa ii investim cu titlurile de societari de onoare ai Teatrului Excelsior – a spus acesta.
Primul care a primit placheta si Diploma de Societar al Onoare a fost Andrei Plesu, cel care in 1990, ca Ministru al Culturii semna actul de infiintare a Teatrului Excelsior. Sunt destul de surprins pentru ca stiu bine ca nu meritul meu a fost atunci cand s-a infiintat teatrul. A fost, in primul rand, meritul maestrului Ion Lucian si a fost meritul imprejurarilor. Eram ministrul Culturii intr-un moment in care nimeni nu se ocupa de cultura, si am facut ce am vrut. Altele erau prioritatile pe vremea aia, cultura era ultimul lucru care conta si asta a fost benefic pentru perioada cat am fost acolo – a declarat reputatulo scriitor si eseist care, in copilarie si adolescenta a cochetat, asa cum a marturisit, cu teatrul si cariera ca actor. Am fost actor inca de cand eram pionier. Am ajuns sa joc chiar si pe scena Teatrului Giulesti, care pe vremea aceea se numea Teatrul Muncitoresc CFR Giulesti, intr-o piesa ‘Mariana Tineda’ unde eram fiul Marianei Tineda.
Un alt Societar de onoare a fost actrita Paula Sorescu Lucian, sotia Maestrului Lucian, cea care a jucat in spectacole teatrului inca de la infiintare. E o zi importanta pentru noi. (…) nu stiu cand au trecut acesti ani, dar ideea sotului meu, maestrul Ion Lucian, a fost geniala, pentru ca el spunea: ‘copiii care nu merg la teatru, nu vad teatru, n-o sa vina nici tineri la teatru si nici adulti’. Si asa s-a nascut aceasta idee de a a face un alt teatru pentru copii, a declarat Paula Sorescu Lucian insotita pe scena de simpaticul catel al sotilor Lucian, Yoko Plachete de Societari de Onoare au mai fost oferite primului secretar literar al Teatrului Excelsior, Gabriela Blebea Nicolae, actritelor Genoveva Preda si Daniela Anencov, actorului, poetului, scenaristului si compozitorului de muzica de teatru si film Vasile Menzel, impresarului Aurel Mitran si interpretului Nicu Alifantis.
SENSO TV, Diploma de Excelenta pentru sustinerea si mediatizarea activitatii TeatruluI Excelsior
Au fost acordate cu aceasta ocazie si Diplome de Excelenta acelora care au contribuit in timp la sustinerea Teatrului Excelsior. Prima In memoriam a revenit fostului presedinte al TVR Valentin Nicolau si a fost inmanata fiicei acestuia, Ana Nicolau, presedinte al Editurii Nemira.
Diplome de excelenta au fost oferite si managerul Operei Comice pentru Copii, soprana Felicia Filip, directorului Teatrului Ion Creanga, Lucian Ghimisi, Teatrului de Animatie Tandarica, reprezentat de directorul institutiei, Calin Mocanu, Primarului general al Capitalei, Prof. Dr. Sorin Mircea Oprescu, lui Emanuel Alecsandru Papagheorghiu, Director Executiv Directia Cultura, Sport si Turism din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti si Aurei Corbeanu Vicepresedinte Executiv UNITER. Aceasta a propus ca, de-acum incolo, sala de spectacole a institutiei sa se numeasca Sala Ion Lucian.
Nu au fost uitati nici Partenerii Media (presa scrisa, radio, televiziuni, on line).
SENSO TV a fost distinsa cu Diploma de Excelenta pentru, citam, sustinerea si mediatizarea activitatii TeatruluI Excelsior, contribuind astfel la promovarea teatrului pentru copii si tineret si a aartei teatrale in randul publicului.
Realizator: Oana Georgescu