Tsukiji Fish Market

Prima piata de peste din Tokyo a fost inaugurata de imparatul Tokugawa Ieyasu in perioada in care orasul se numea Edo, din dorinta de a-i determina pe pescari sa aprovizioneze castelul. Marfa care ramanea era vanduta langa podul Nihonbashi, intr-o piata numita "uogashi".

In 1923, un mare cutremur distruge o mare parte din Tokyo si totodata piata de peste din Nihonbashi. Astfel, piata a fost mutata si reconstruita in zona Tsukiji, moderna constructie fiind terminata in 1935, dupa o specializare in Europa si America a inginerilor si arhitectilor care au contribuit la ridicarea ei.

Piata Tsukiji este impartita in doua zone: cea interioara (”jonai shijo”), unde se afla piata angro, pestele este procesat, iar vanzatorii (peste 1000) se afla dis-de-dimineata la tarabe si cea exterioara (”jogai shijo”), plina de restaurante, seafood, unelte si articole de pescuit. Majoritatea restaurantelor pot gati chiar pestele cumparat din piata interioara.

Peste 700.000 tone de fructe de mare trec anual prin aceasta piata, in valoare totala de 600 miliarde yeni. Inspectori ai guvernului metropolitan din Tokyo supervizeaza activitatea in piata pentru respectarea stricta a regulilor de igiena. Calitatea produselor este garantata de profesionalismul angajatilor sai. Aici se gasesc mai mult de 400 de tipuri de produse, de la cele mai mici sardine la ton de 300kg, de la cele mai ieftine alge la cel mai scump caviar.

Turistii vin in numar mare si se perinda printre tarabe savurand spectacolul, dar incurcandu-i pe cei care lucreaza aici. Desi este un obiectiv care, la prima vedere, este comun oricarei tari cu iesire la mare sau la ocean si nu pare sa spuna mare lucru, piata de peste Tsukiji din Tokyo este oficial cea mai mare piata angro de peste si fructe de mare din lume! Numarul angajatilor din piata de peste depasesete 65.000.

Bursa de ton este un spectacol de neuitat, iar licitatia incepe la 5 dimineata. Sunt admisi la fiecare licitatie doar 25 de turisti, acestia venind chiar si de la 3 noaptea pentru a reusi sa prinda rand. Piata Tsukiji din Tokyo, locul unde se vand zilnic aproape 2.000 tone de peste, este si va ramane un spatiu gigantic, de referinta si extrem de spectaculos care guverneaza sistemul gastronomic al Japoniei, tara care reprezinta 10% din consumul de peste mondial.

Text si foto: Oana Georgescu