Turcia – paradisul gurmanzilor

Bucataria turceasca s-a dezvoltat foarte mult in timpul perioadei de aur a Imperiului Otoman. In secolul 17, palatul sultanului avea o bucatarie cu peste 1300 de servitori si sute de bucatari care aveau misiunea sa rafineze si sa perfectioneze fiecare preparat culinar pentru a-i satisface pretentiile. Au fost create sute de feluri de mancare in acea perioada si cu influente din Grecia, Orientul mijlociu si Asia Centrala.

Astazi iti fac loc cele vestice, bucataria turceasca avind multe elemente comucne cu cea europeana. Dar, obiceiul turcesc de a folosi condimente dulci, fructe si nuci in felurile de mancare din carne este asemanator cu bucataria nord-africana. Orezul, produsele din grau, meze-le (aperitive precum masline, branza kashar sau branza alba, muraturi, tzatziki, köfte, pilaki din fasole, usturoi si ulei de masline, börek, hummus, peste si fructe de mare) si baklavaua, pilafurile (pilav), sis– si döner kebab, salatele cu iaurt, pestele in ulei de masline, legumele umplute si frunzele de vita umplute (dolma), carne ape baza de miel, oaie si pui, sunt nelipsite de la festinurile turcesti unde se mananca multa paine.

Cine nu-si mai aduce aminte de faimoasa paine turceasca pe care o…devoram in anii ’90?! Ingredientele cele mai folosite sunt vinetele, piperul verde, ceapa, lintea, fasolea, rosiile, usturoiul si castravetii, nuci, fistic, migdale, alun, fructe (struguri, caise, cirese, pepene galben si verde, smochine, lamai), iar condimentele si verdeturile preferate sunt patrunjelul, chimionul, piperul, paprika, menta si cimbrul. De multe ori baklavaua este detronata de alte deserturi delicioase – budincile de orez si amidon (muhallebi, sutlac), halvaua (halvah), cataiful (kataifi) sau revani (din amidon si gris).

Si nu putem incheia fara o…cafea turceasca. Cu siguranta nu este intamplator faptul ca un vechi proverb turcesc spune: “Cafeaua trebuie sa fie neagra ca iadul, tare ca moartea si dulce ca dragostea”…

Text si foto: Oana Georgescu