Prof. Dr. Doina Drăgănescu, decanul Facultăţii de Farmacie din cadrul Universităţii de Medicină și Farmacie „Carol Davila” (UMFCD) din București subliniază importanța farmacistului azi :„Suntem foarte norocoși că am ajuns în acest an jubiliar, că putem să ne gândim cum să sărbătorim un veac de școală de farmacie românească. Trăim ca să construim un drum frumos și bun inclusiv pentru noi și profesia noastră. Cred în rolul important al farmacistului în sistemul de sănătate românesc. (…) Cu toţii trebuie să ţinem cont că farmaciștii trebuie apreciaţi, în primul rând datorită importanţei pe care o au prin activităţile lor asupra sănătăţii noastre, a tuturor. (…) Eliberarea medicamentului nu este un act doar comercial, chiar dacă este preparat industrial”.
Scurt istoric al Facultății de Farmacie din București
Aniversarea centenarului în 2023 marchează nu începuturile farmaciei românești, farmaciști au existat firește și înainte de 1923, ci înființarea primei facultăți de farmacie în București. Acest început i se datorează tot lui Carol Davila.
La 16 august 1858 este aprobată înfiinţarea „Școlii Naţionale de Medicină şi Farmacie”, cu scopul de a forma ofiţeri de sănătate şi farmaciști pentru serviciul sanitar al armatei, al spitalelor şi districtelor, precum şi veterinari. Doi ani mai târziu, Carol Davila menţionează că va transforma clasa de farmacie în școală independentă şi va înfiinţa şi o școală veterinară. Tot în acel an, apare prima programă independentă pentru școala de farmacie, pentru semestrul I. Obiectele de studiu sunt: botanica, farmacognostica, zoologia, farmacologia, materia medicală, chimia, limba latină, limba franceză.
În anul 1862, Școala naţională de medicină, farmacie şi veterinărie devine Școala naţională de medicină, având cursuri distincte: medicină, farmacie şi medicină veterinară. Șapte ani mai târziu, odată cu înfiinţarea Facultăţii de Medicină, învăţământul farmaceutic devine Școala superioară de farmacie.
În anul 1898, prin contribuţia lui Ştefan Minovici, învăţământul farmaceutic devine universitar. Tot atunci se înfiinţează Doctoratul în Farmacie.
În anul 1914, Consiliul Facultăţii de Medicină a cerut separarea învăţământului farmaceutic de cel medical. Din cauza războiului, apariţia Facultăţii de Farmacie s-a amânat până după Marea Unire.
În anul 1923, învăţământul farmaceutic se separă de Facultatea de Medicină şi se înfiinţează Facultatea de Farmacie cu patru catedre fundamentale – Farmacie chimică şi galenică, Chimie analitică, Botanică farmaceutică, Analiza alimentelor şi băuturilor – şi nouă conferinţe.
În anul 1986, pentru o scurtă perioadă de timp, Facultatea de Farmacie își pierde identitatea, formând împreună cu Facultatea de Stomatologie un hibrid: Facultatea de Stomatologie şi Farmacie.
În 1989, Facultatea de Farmacie București îşi recapătă identitatea, revenind la statutul de facultate independentă din cadrul UMF „Carol Davila”. (Sursă: UMFCD)
Gala aniversară la Opera Națională
Ceremonia deschiderii evenimentelor dedicate Centenarului a avut loc la Opera Națională, în cadrul unei Gale organizată la Opera Națională festiv, iar după câteva alocuțiuni adresate invitaților de organizatori a avut loc un spectacol de gală. Soliștii Oana Șerban, Daniel Magdal și Alexandru Constantin, alături de Orchestra, Baletul și Corul Operei Naționale București, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga, au pus în scenă un concept regizoral semnat Alexandru Nagy. În program au fost incluse arii din opere celebre și balet ale unor compozitori și interpreți celebri precum Georges Bizet, Giuseppe Verdi, Gioachino Rossini, Carl Orff, Pietro Mascagni, Pablo Sorozábal, Luis Mariano, Leo Delibes, Eduardo di Capua.
Pentru a marca anul aniversar, Romfilatelia a lansat o emisiune de mărci poştale dedicate Centenarului Facultăţii de Farmacie a Universităţii de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti.
Cu această ocazie, urăm și noi La mulți ani Facultății de Farmacie din București!
text Mihaela Moldoveanu