Venetia, periplu prin laguna iubirii

Declarat de catre UNESCO inca din 1979 patrimoniu al umanitatii, Venetia este cel mai renumit oras al regiunii Veneto si al Italiei Nord-Orientale, dar si capitala a provinciei cu acelasi nume.

Oras al carnavalului si al gondolelor, Venetia este impartita in sase cartiere, asa-numitele „sestieri”: Dorsoduro, Santa Croce, San Polo, San Marco, Cannaregio si Castello, cuprinzand 118 insule, 354poduri si 177 canale.
“Ceasul” orasului, construit pe insulitele legate intre ele prin podurile elegant suspendate deasupra canalelor, bate, spun unii, spre orele 12.

Piata San Marco poate fi considerata “inima” orasului. Este una dintre cele mai frumoase din lume si este mereu arhiplina cu mii de turisti sositi aici din toate colturile lumii.

Aici se afla Bazilica San Marco , Palatul Ducal si clopotnita bazilicii la
baza carora se afla peste 4.000 metri patrati de mozaic. Piazza San Marco, locul unde altadata aveau loc procesiuni, ceremonii, procese si executii, gazduieste anual, in luna februarie, Carnavalul Venetian. Chiar si intr-o zi obisnuita aici este animatie, cu atat mai mult cu cat sunt si sute de locuri la terasele insorite care, asemenea porumbeilor, fac
parte din acest decor exclusivist.

Podul Riatto – Ponte di Rialto, cel mai vechi pod din Venetia, puntea suspinelor, sutele de poduri cu nume sonore, gondolele si gondolierii, palatele si edificiile ce se oglindesc in apa si strajuiesc Canal Grande, insulele Murano, Burano, Torcello, Lido di Venezia si Pellestrina, litoralul de la Mestre
si Marghera sunt obiective turistice si locuri pe care nu trebuie sa le
ocolesti. Pentru ca laguna unica in lume are ce arata deopotriva iubitorilor istoriei si artei. Multimea de turisti, mai ales cei japonezi, reprezinta imaginea obisnuita a Venetiei, preferata si de staruri, dar si de marii regizori.

O plimbare cu “vaporetto”, vaporasul de linie care incepe din stazione, adica de la gara, iti ofera o calatorie de neuitat, dar si o incursiune in timp spre vremurile in care venetienii dominau marile si cucereau insulele Mediteranei si ale Adriaticii.

Amintirile venetiene devin de neuitat si te indeamna mereu sa revii in acest loc care respira si isi traieste viata din plin in fiecare clipa.