A patra seară a Festivalului Internațional de Jazz de la Gărâna, ajuns la a 25-a ediție a adus pe scena din Poiana Lupului patru trupe de excepție, cu muzicieni din patru țări.
Sorin Zlat Quartet au deschis ”balul”, cu remarcabilii instrumentiști Cătălin Milea (saxofon), Iulian Nicolau (baterie), Mike Alex (bas) și cu liderul Sorin Zlat. Pianistul român s-a remarcat pe numeroase scene naționale și internaționale, câștigând premii în competiții prestigioase, precum Marele Premiu al Concursului de Jazz din Jacksonville, Florida (2015). Sorin Zlat a devenit atunci primul muzician din afara SUA care a primit acest premiu. Este și reputat compozitor de muzică de jazz, stilul său fiind recunoscut ca o fuziune de jazz, latino, pop și muzică clasică.
Pianul, vedeta celei de-a patra seri
Nume cu rezonanță în jazzul european, Omer Klein (Israel) este câștigător al unui Premiu ECHO Jazz. ”Muzica sa este fără granițe”, titra ”New York Times”, ”asimilând organic diverse surse de inspirație și deplasând continuu conceptele jazzului mainstream spre viitor”. Deopotrivă interpret și compozitor, muzicianul a lansat 8 albume ca solist și a semnat peste 100 de creații originale. Omer Klein este apreciat pentru modul în care îmbină ritmuri dintre cele mai diverse cu teme romantice. Ca solist și lider de orchestră, el a concertat cu mare succes la North Sea Jazz Festival, Nice Jazz Festival, Bremen Musikfest, Dresdner Musikfestspiele sau Schleswig-Holstein Musik Festival, dar și pe scenele Jazz Lincoln Center, Queen Elizabeth Hall (Londra), Swing Hall Tokyo, Elbphilharmonie, sau Alte Oper Frankfurt.
Pianistul austriac David Helbock, premiat cu trofeul Outstanding Artist Award a revenit la Gărâna Jazz Festival 2021 cu un nou trio – Helbock / Jansen / Studnitzky. “The New Cool” este cel mai nou album al tânărului muzician lansat în colaborare cu muzicienii germani Sebastian Studnitzky (trompetă) și Arne Jansen (chitară). Trio-ul și-a propus să abordeze stilul cool jazz, inspirat de inovațiile idolului său, Lennie Tristano, cel care declara că „funcția muzicianului jazz este să simtă”. Este exact ceea ce au reușit la Gărâna, Helbock, Jansen și Studnitzky într-un mod convingător, profesionist și firesc.
Duetul Petre Ionuțescu (trompetă) și Daniel Dorobanțu (electronics) combină sonoritățile trompetei și pianului cu muzica electronică; se spune că ei ”virează inspirat de la jazz spre muzica ambientală”.
Cei doi muzicieni colaborează de mai mulți ani; au lansat în 2018 albumul intitulat ”Cartea de Piatră”, un proiect susținut de Fundația Culturală Jazz Banat cu înregistrarea live a concertului din Biserica Mănăstirii Sfânta Maria din Radna. Un an mai târziu, cei doi lansau “Alive at Garana Jazz Festival”, înregistrarea concertului lor din noaptea dintre 12 și 13 Iulie de la Gărâna Jazz Festival 2019. Materialul este o fuziune de muzică acustică și electronică, jazz și ambient, concertul celor doi timișoreni oferind ”o narațiune de frontieră, aventuroasă dar totodată unitară, primitoare și caldă”.
Petre Ionuțescu este binecunoscut datorită implicării în proiectele muzicale Blazzaj, Alexandrina, Subcarpaţi, Negură Bunget, Thy Veils, Makunouchi Bento sau proiectul solo, Trompetre, cu care a lansat în 2016 albumul „Maria Radna Live” ce conține șapte compoziții originale, având ca punct de inspirație natura. Daniel Dorobanțu este considerat un pionier al muzicii ambient în România, fiind fondator al ansamblului de artă sincretică ”Thy Veils”. De la debutul său în 1995, a produs numeroase albume de studio și lucrări de artă video, instalații, spectacole live și experimente multimedia promovate de Institutul Cultural Român, Centrul Ars Electronica din Linz, Consulatul Onorific al Italiei la Timișoara, Romanian Design Week.
Realizator: Oana Georgescu
Foto: garana-jazz.ro, jazzport.cz (Michal Sykora)