Albumul de fotografie Romania Civila

Albumul de fotografie Romania Civila.Spirit si Expresie


Galeria de Arta Senso a gazduit un eveniment cu totul special si care a avut de fapt mai multe repere: expoziţia de fotografie Romania Civila. Spirit si expresie şi lansarea albumului cu acelaşi nume, o editie de colectie care cuprinde toate fotografiile expuse pe simezele Galeriei Senso. Este vorba despre cele 64 de fotografii surprinse de Sebastian Marcel Oros (colaborator Senso TV) in timpul evenimentelor ce s-au derulat dupa acea noapte din Clubul Colectiv si de cele 23 de fotografii ale regretatei Teodora Maftei reunite sub titlul The London Unedited, imagini pe care jurnalista le-a surprins la Londra, in vara anului 2015. Va place Londra? Ati fost la Londra? Draga mea, nu ma convingi sa las soarele sau vantul lin …pentru ploaia si vantul rece din Londra! – scria in paginile albumului Ioana Cosma, redctor sef Speort.ro, colega si prietena a Teodorei. Nu, n-am zis nimic, am zis doar ca nu am fost niciodata la Londra si nici nu vreau. Da, ma duc pe Giulesti, imi place Iasiul sau Timisoara, dar nu vreau la Londra. Ah, asa arata? E acasa Regina? Hai, m-ai convins, ma uit la fotografiile tale superbe si, parca imi vine… imi vine dor de duca. Mi-am ales cateva fotografii, nu pe toate, dar unele mi se par fascinante. Chiar asa arata? Ok, trec Londra pe Bucket list (…).

Sebastian Oros, absolvent al cursurilor postuniversitare de fotografie la City & Islington College din Londra a realizat sute si sute de fotografii in perioada ce a urmat atat tragediei #colectiv, cat a celei pariziene. Au fost alese insa portretele cele mai expresive ce se regasesc si in albumul de fotografie intitulat Romania Civila. Spirit si expresie, editat in conditii grafice excelente de FILDAS Art.

La eveniment au fost prezente personalitati ale vietii cultural-artistice, scriitori, jurnalisti, artisti plastici, critici de arta, dintre care amintim pe Prof. Univ. Dr. Ion Marin, Decanul Facultatii de Jurnalism, Psihologie si Stiinte ale Educatiei din cadrul Univesitatii Hyperion, Presedintele Fundatiei Romania 2000 si directorul cotidianului Ultima Ora, reputat scriitor si publicist, Cristian Parvan, Presedinte al Patronatului Serviciilor Private din Romania (PSPR) si Secretar General al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Octavian Ursulescu, Mirela Traistaru si Traian Nica, artisti vizuali, Dr. Marius Tita, critic de arta, Radu Moraru, directorul NASUL TV s.a.

Cand am demarat alaturi de colegii mei proiectul intitulat simteam, doream si stiam ca trebuie sa ne mobilizam cat mai bine – scrie Oana Georgescu, realizator Senso TV si coordonatorul proiectului in prefata acestui album. Vroiam sa ne implicam, sa incercam sa facem cunoscuta fiecare actiune si initiativa care se succede cu repeziciune, sa luam pulsul Pietei Universitatii si sa fim parte din spiritul tinerilor, dar si al acelora care aveau varsta parintilor si chiar a bunicilor lor, sa reflectam cat mai multe evenimente cultural-artistice si manifestari dedicate tragediei #colectiv. Toate, desi atat de diferite, aveau ca scop, mai ales atunci, ajutorarea victimelor. Si am reusit! Dar am realizat foarte repede ca acest proiect este si va fi unul fara granite, neincadrat in timp si in spatiu, dar dedicat societatii civile de aici si de pretutindeni. Pentru ca romanii au reactionat in acelasi spirit si la doua saptamani de la tragedia #colectiv, dupa atentatele de la Paris. Cand am fost cu echipa Senso TV la ceremonia organizata la Ambasada Frantei in memoria victimelor, am observat acelasi spirit si aceeasi expresie… Asa s-au nascut reportaje – document pentru Televiziunea Online Senso TV, dar si fotografii memorabile ce apartin colegului nostru Sebastian Marcel Oros (…) .