Galeria de Arta Contemporana Galateca cea de-a III-a editie a evenimentului Project A – Instalatie si Expozitie de Bijuterie Contemporana – O calatorie prin istoria si viitorul bijuteriei, un eveniment organizat de Assamblage Scoala de Bijuterie Contemporana si parte din Romanian Design Week 2015. Cu aceasta ocazie a avut loc si lansarea Assamblage - Asociatia Nationala a Autorilor si Designerilor de Bijuterie Contemporana.
Printre cei 46 de designeri de bijuterie de autor, din tara si din strainatate, creatori de frumos, reuniti prin emotie, sensibilitate si pasiune s-a aflat si Alina Predoiu.
Bijuterii cu alint
Am plecat in aceasta calatorie, cu gandul de a face haina pietrelor ca sa-i imbrace sufletul, sa te poarte in timp ca-ntr-o poveste, sa le adulmeci parfumul, sa-ti mangaie chipul si sa te alinte in fiece zi – spunea designerul Alina Predoiu al carei atelier si ale carei creatii sunt reunite de un nume foarte inspirat: Atelierul cu alint. Alintul este parte din numele meu, parte din viata mea de cand ma stiu, de cand am invatat sa privesc lumea care ma cuprinde. Este ceea ce primesc de la cei dragi si ceea ce vreau sa daruiesc la randu-mi. Ce ma inspira? Emotiile, impresiile nascute din firescul unei zile, unui anotimp sau unei amintiri, trairile intense care au venit spre mine, reflexiile sufletului meu in anumite momente. Asa am ales sa comunic, sa ma… citeasca lumea. Dintotdeauna pe Alina Predoiu au fascinat-o pietrele si a incercat, incet-incet, apoi din ce in ce mai temeinic, sa le descopere… Traiesc prin bucuria pe care o simt lucrand si expunand in fata cautatorilor de frumos si sensibilitate.
…in Atelierul cu alint
Atelierul meu cu alint s-a plamadit natural, treptat, prin timpul petrecut impreuna discutand, glumind si lucrand la creatiile noastre. S-a consacrat in inimile prietenilor care ii calca pragul. Este locul in care emotiile vibreaza prin creatiile expuse, locul in care crampeie din sufletul nostru se materializeaza in arta decorativa, vesminte frumoase si bijuterii delicate. Al designerului Alina Predoiu este locul cu usi mereu deschise in care vin prietenii, este o oaza de frumos, de liniste, de sensibilitate si de pace sufleteasca in mijlocul unui Bucuresti care pulseaza de viata, este un spatiu al indraznelii, imaginatiei, al creatiei, experimentului, dar si al reusitei. Este un spatiu al cautarii si al implinirii. Este un spatiu al iubirii, al iubirii de frumos, de oameni, al iubirii de iubire.
O noua provocare marca ASSAMBLAGE
Assamblage Scoala de Bijuterie Contemporana a lansat cu aceasta ocazie o noua provocare absolventilor sai. Cei peste 40 de designeri au raspuns provocarii de a reinterpreta sau reimagina marile curente din istoria artei si de a le aduce in contemporaneitate prin propriile viziuni stilistice. Expozitia O calatorie prin istoria si viitorul bijuteriei a fost ca o joaca cu timpul si cu timpurile istorice, ca un jurnal al designerilor romani de bijuterie contemporana cu viziuni istorice personale. A fost o provocare atat pentru artisti, cat si pentru public, asemenea unei perspective asupra influentelor trecutului si viitorului in contemporan transpusa si intre-o instalatie avangardista dedicata artei si designului de arh. Ioana Ardelean. Expozitia Project A a reunit peste 40 de designeri, absolventi ai Scolii de Bijuterie Contemporana Assamblage (director David Sandu), 20 de expozitii individuale, sute de exponate si instalatia de mari proportii ce a ilustrat evolutia bijuteriei in principalele sale perioade istorice. Iata numele designerilor participanti din Romania, Italia, Marea Britanie si Austria: Adelina Petcan, Adina Istrate, Alexandra Ungurelu, Alina Carp, Alina Predoiu, Alina Simion, Alis Lalu, Uzura, Ana Maria Dobras, Anca Pandrea, Anca Popescu, Andreea Bololoi, Andreia Popescu, Andrei Berindan, Arina Nitulescu, Camelia Lupu, Carmen Watkins, Contemporia, Corina Mardari, Corina Cubici, Cristina Radu, Cristina Popa, Dana Boneanu, Diana Pantea, Diana Vasile, Erika Popliceanu, Gabriela Radoi, Gabriela Secarea, Ioana Ardelean, Izabella Petrut, Snob, Laura Tartau, Loredana Cleja, Lucienne Buga, Madalina Stoica, Mihaela Iacob, Mihaela Ivana, Milena Buiculescu, Mona Vulpoiu, Monica Stanescu, Oval, Roxana Hodorog, Stelian Gasiu, Teodora Rus.
Tendintele anului 2015 in bijuterie
Editia de anul acesta a expozitiei Project A a avut la baza un experiment unic:
Epoca Bronzului, Antichitatea Clasica, Evul Mediu, Renasterea, Barocul, Art Nouveau si Avangarda au fost principalele perioade care au marcat evolutia bijuteriei si pe care tinerii designeri au incercat si au reusit din plin sa le surprinda in cadrul expozitiei. Lana, rasina, lemnul, sticla, fibrele sintetice si portelanul, aurul si argintul, pietrele (semi)pretioase s-au regasit in creatiile designerilor scolii Assamblage. Designerul de bijuterie realizeaza colectii integrate, echilibrand partea tehnica de cea creativa si se remarca prin implicarea sa totala in fiecare etapa a procesului de concepere a unei bijuterii – de la concept si pana la productia propriu-zisa in atelier. De aceea bijuteria de autor este personala, unica si spectaculoasa.
Assamblage este o organizatie nationala care isi propune recunoasterea si promovarea bijuteriei contemporane ca forma de arta de sine statatoare. Scopul asociatiei este acela de a creste vizibilitatea domeniului bijuteriei de autor in cadrul comunitatii artistice, media si consumatorilor la nivel national si international. Designerii de bijuterie de autor invata sa puna accentul pe desenul de proiectare, un tip de relationare cu sine si o materializare a ideilor pe hartie. Invata tehnicile de baza ale desenului, utilizand toate instrumentele si materialele specifice (carbune, markere, linere, tus, acuarela), dar si elemente de limbaj plastic (punctul, linia, pata. forma, linia modulata, compozitii plastice, coordonarea mana-ochi). Expresivitatea desenului: linie, hasura, umbre, lumini, schita de proiect, realizarea crochiurilor, perspectiva sunt esentiale in procesul de creare al conceptului unor obiecte si in definirea finalitatii acestora.
Realizator: Oana Georgescu
Foto: Oana Georgescu