Beijing, Metropola Contrastelor

Cu peste 20 milioane de locuitori şi cu o suprafaţă de peste 16.801 km², Beijing este una dintre cele mai mari metropole ale lumii, dar si unul dintre cele mai poluate oraşe. Senumara si printre cele mai moderne capitale, mai ales după ce în 2008 a găzduit în 2008 Jocurile Olimpice.

Beijing, al doilea oras ca marime din China

Capitala a Chinei inca in 1272 de cand conducatorul mongol Kublai Han a intemeiat aici o fortareata, Beijing este si un oras cu sute de atractii turistice cunoscute si recunoscute pretutindeni, cu un bogat patrimoniu cultural si istoric. Vacantele in Beijing (cunoscut odinioara sub numele de Pekin) ofera o experienta minunata. Al doilea oras ca marime dupa Shanghai, Beijing este un veritabil centru economic, politic si cultural al Chinei si joaca un rol semnificativ in dezvoltarea tarii. Chiar daca arterele, bulevardele moderne si soselele suspendate asigura un trafic fluent, chinezii adora in continuare bicicletele. Pentru ei si pentru cei care conduc scutere s-au amenajat piste speciale, cu dublu sens, bicicletele si scuterele rămânand în continuare cele mai accesibile și cele mai ieftine mijloace de transport.. Traficul în oraș nu mai este demult o problemă, fiind fluidizat de cele șase cercuri rutiere concentrice, două dintre ele fiind autostrazi suspendate, de ele patru magistrale de metrou cu o lungime totală de 142 km si liniile de tramvai suspendat.

Obiective turistice care nu trebuie ratate

Marele Zid Chinezesc, Piata Tianamnem, Palatul Imperial si Orasul Interzis, Templul Paradisului, Monumentul Eroilor, Opera din Beijing, Gradina Zoologica, Stadionul National Beijing, numit si ”Cuib de Pasare” proiectat cu ocazia Jocurilor Olimpice din anul 2008 sau Palatul de Vara, situat la 12 km de Beijing reprezinta obiective turistice care trebuie vizitate obligatoriu. Orasul Interzis cu cele 980 de cladiri a fost declarat World Heritage Site in 1987 si este considerat de catre UNESCO cea mai mare colectie de structuri vechi de lemn din lume.

Primăvara şi toamna sunt considerate cele mai frumoase anotimpuri, lunile mai, septembrie şi octombrie fiind preferatele turiştilor.

Astăzi Beijing-ul este un oraş al secolului 21, cu zgârie-nori, cu centre comerciale aglomerate şi cu un trafic pe măsură. Este un oraş al contrastelor, cu pieţe aglomerate, tonete şi vânzători ambulanţi, ceainării, târguri, temple şi clădiri tradiţionale. Toate marile companii şi firme, cele mai faimoase brand-uri din întreaga lume îşi au aici sedii impresionante şi magazine fastuoase

Palatul de Vară, Patrimoniu Cultural al Umanităţii

Palatul de Vară cu lacul si gradina imperiala impresionante a fost deschis publicului în 1924 şi inclus în Patrimoniul Cultural al Umanităţii în 1998. Palatul este situat în mijlocul unui parc de aproape 300 hectare, pe malul lacului Kunming. A fost construit în anul 1750 de împăratul Quianlong. În 1860 palatul a fost distrus de trupele franceze și britanice, apoi a fost restaurat de împărăteasa Cixi în 1899 pentru a-l folosi ca reşedinţă temporară. Din 1901 a fost sediul guvernului până în 1908. Majoritatea edificiilor palatului sunt așezate între lacul Kunming și Colina Longevității Milenare. Una dintre lucrările cele mai deosebite este Marele Coridor, o trecătoare cu acoperiș de mai mult de 750 m lungime. Împărăteasa a ordonat să se construiască acest corridor pentru a putea mișca prin palat fără să fie afectată de frig şi ploaie. Tavanul coridorului este decorat cu peste 14 mii picturi cu scene din istoria Chinei. La jumătatea coridorului se găsește Templul lui Buda Îmiresmat, construit pe Colina Longevității Milenare.


Acest material va este oferit de Catena.

Realizator: Oana Georgescu

Foto: Oana Georgescu