Ediția cu numărul 25, aniversară a Festivalul Internațional de Jazz de la Gărâna a programat în cea de-a treia seară, din cele cinci recitalurile unor trupe îndrăgite din Polonia (Miłosz Bazarnik Trio), Italia (Francesco Bearzatti Tinissima Quartet), Norvegia (Eivind Aarset Band) și Suedia (Nils Petter Molvær Band).
Instrumentiștii de la Miłosz Bazarnik Trio s-au numărat printre cei mai tineri virtuosi aflați la festival, conduși de celebrul pianist; muzica lor își are sursele de inspirație în jazz-ul scandinav, mai precis în muzica celebrului Esbjörn Svensson Trio (Suedia). Albumul de debut intitulat “Trip of a Lifeti-me” (2018) este un omagiu adus pianistului suedez și conține, așa cum spun cei trei, Miłosz Bazarnik (pian, fender Rhodes), Mikołaj Sikora (contrabass) și Liliana Zieniawa (tobe), ”soluții armonice pe structuri preluate din jazzul modern și muzica clasică”.
Saxofonistul italian Francesco Bearzatti este un muzician inovator dornic să experimenteze diferite sonorități care să captiveze publicul. Ultimul său album ”Zorro”, realizat cu Tinissima Quartet, (Cam Jazz, 2020) este ca o călătorie muzicală în universul celebrului personaj. În 2003, Francesco Bearzatti a primit premiul Best New Talent din partea revistei ”Musica Jazz”, iar în 2011 a fost recunoscut oficial de către Academia Franceză de Jazz ca fiind cel mai bun muzician al anului. Discografia sa cuprinde peste 10 albume, colaborări cu Enrico Rava, Gianluca Petrella, Aldo Romano, Giovanni Mazzarino și mulți alții. Iată componența Tinissima Quartet Zorro care a concertat la Gărâna: Francesco Bearzatti (saxofon, clarinet, flaut), Giovani Falzone (trompetă), Danilo Gallo (bass) și Marco D’Orlando (baterie)
Muzicieni nordici de valoare, în Poiana Lupului (Gărâna)
Se spune despre norvegianul Eivind Aarset că aduce în jazz-ul contemporan o viziune muzicală unică. Jon Hassell, Arve Henriksen, Bendik Hofseth, Andy Sheppard, Food, Arild Andersen, Ketil Bjørnstad, Bugge Wesseltoft, Marilyn Mazur l-au solicitat pentru a adăuga creațiilor lor ”o voce” special. Primul său album de lider și solist, ”Electronique Noir” (1998) a fost considerat de New York Times drept “unul dintre cele mai bune albume electric jazz post Miles”. Ultimele creații muzicale semnate de musician sunt ”Atmospheres” (2016, ECM), ”The Height Of The Reeds” (2018, Rune Grammofon), ”Dark Star Safari” (2019, Arjuna), ”Lost River” (2019, ECM), ”Snow Catches On Her Eyelashe”s (2020, Jazzland, cu Jan Bang).
În concerte Eivind Aarset folosește energia și disponibilitatea publicului de a asculta; pentru el, “un concert este o experiență colectivă în care muzicienii și publicul creează și realizează un schimb de energii”. Alături de liderul trupei (chitară electrică, electronice), Eivind Aarset Band este alcătuită din Audun Erlien (bass), Erland Dahlen (baterie, percuție) și Sven Persson (sunet).
Quartetul Nils Petter Molvær Band din Suedia i-a reunit pe aceeași scenă din Poiana Lupului pe trompetistul și liderul Nils Petter Molvær, pe Johan Lindström (guitar/steel guitar), Jo Berger Myhre (bass), Erland Dahlen (baterie, percuție) și pe Sven Persson, la sunet.
În anii ’80 Nils Petter Molvær a fost membru al grupului ”Masqualero”, al cărui lider era contrabasistul Arild Andersen, cu Jon Christiansen la percuție și Tore Brunborg la saxofon. Împreună înregistrează câteva albume la ECM, până își face debutul ca lider cu ”Khmer” (ECM, 1998). Specialiștii în jazz susțin că, prin albumul ”Khmer”, muzicianul suedez Nils Petter Molvær avea să ducă jazzul într-o direcție complet nouă, ”creând în fiecare concert peisaje de o intensitate profundă, utilizând resursele muzicale ale multor genuri cu o ușurință incredibilă”. Colaborează cu Sidsel Endresen, Marilyn Mazur, Bugge Wesseltoft, Kjetil Bjørnstad, Hector Zazou, Manu Katché, Eivind Aarset, Mino Cinelu și mulți alții.
A câștigat de trei ori ”Spellemannprisen”, echivalentul norvegian al Premiului Grammy pentru albumele ”Khmer”, ”Solid Ether” și ”Er”.Deseori, ascultându-l, publicul uită că instrumentul la care cântă este o trompetă. În 2016, quartet-ul a lansat albumul ”Buoyancy” care s-a bucurat de succes.
Realizator: Oana Georgescu