Colectia primavara vara 2017 – Alexandra Calafeteanu

Esti ceea ce porti – este motto-ul preferat al tienrei si talentatei creatoare de moda. Totul a inceput cu pasiunea mea pentru desen si pictura, pe care am incercat sa o cultiv inca din copilarie, fiind eleva si absolventa unui liceu de arte plastice – spune Alexandra Calafeteanu. Design-ul vestimentar a fost o continuare a pasiunii din copilarie si nu numai. In moda e nevoie de simtul culorii ca in pictura, de aprecierea volumului si a formei ca in sculptura, ajungi chiar regizor si scenograf cand iti gandesti prezentarile.
Alexandra Calafeteanu a absolvit Universitatea Nationala de Arte, Bucuresti, sectia design vestimentar, urmand apoi masterul in design vestimentar si pedagogia artei. Ideile, schitele, tinutele si noile colectii prind viata in propriul atelier de peste sase ani, in prezent ea fiind si fashion editor la revista Unica. Stilul trebuie conturat de la inceput. Am mers dintotdeauna pe un clasicism combinat cu elemente noi, cred eu, un stil rafinat, purtabil dar totodata unul indraznet. Ma gandesc intotdeauna si la comoditatea si utilitatea hainelor. Totodata femeia careia ma adresez este misterioasa, atragatoare, nonconformista.
Colectia Wo | Man a fost lansata in cadrul Romanian Fashion Philosophy AW 17/18
Conceputa ca o colectie capsula, de inspiratie masculina Wo | Man a fost prezentata la unul dintre cele mai asteptate evenimente ale industriei de fashion – a II-a editie a Romanian Fashion Philosophy. Alexandra Calafeteanu a fost prezenta si la prima editie, cu colectia Duplicity foarte apreciata de public si nu numai.
In noua colectie, cele doua stiluri – feminin si masculin, se intrepatrund, femeia preluand din atitudinea barbatului, dar pastrandu-si insa in acelasi timp feminitatea si senzualitatea. Combinatiile de materiale cu textura diferita – taftaua cu stofa in carouri sau matasea cu neopren, imbinarile nuantelor (neutre, suave, puternice) de roz intens cu alb, albastru cu dungi verticale si turquoise cu alb, au fost doar cateva dintre elementele definitorii ale colectiei ce a pus in evidenta feminitatea, cu eleganta elementelor masculine. Practic, Alexandra Calafeteanu a redefinit prin Wo | Man femeia anticipata de Coco Chanel si Marlene Dietrich, promotoarele stilului androgin.
Cred cu tarie faptul ca tinutele reprezinta modul vizual prin care vrem sa fim perceputi. Eu sunt un adept al elegantei confortabile! Vreau sa se inteleaga prin colectiile mele faptul ca trasez tinute care nu constrang femeia, ci o elibereaza de tipare si ii creeaza sprijinul vestimentar pentru a crea o declaratie a personalitatii sale – spunea creatoarea.
Realizator: Oana Georgescu