Gărâna Jazz Festival de-un sfert de veac la poalele Semenicului

În anul 1997 jazz-ul s-a auzit pentru prima dată la Gărâna, la Hanul ”La Răscruce”, într-un jam- session improvizat de prieteni pasionaţi de muzică. Atunci începea să se scrie frumoasa poveste care continuă de 25 de ani transformând un sat mirific de la poalele Munților Semenic în locația celui mai important festival de open-air jazz din Europa Centrală și de Est. De atunci, peste 50.000 de spectatori şi sute de artişti valoroşi, români şi străini au împărtăşit acordurile și rezonanța muzicii jazz de avangardă ascultată sub cerul liber. Trei repere fac din Gărâna Jazz Festival, considerat un ”Woodstock” contemporan, o experiență unică: muzica, oamenii și locul. În tot acest răstimp, festivalul a cultivat diversitatea jazz-ului la cel mai înalt nivel, organizând concerte legendare de jazz românesc, american, nordic, oriental sau occidental.

Anul acesta, cea de-a XXVI-a ediţie a Gărâna Jazz Festival, manifestare culturală de referință susținută prin tradiție de Catena, 27 de concerte excepționale au fost găzduite pe Scena Principală din Poiana Lupului și pe scena din Biserica Catolică din Văliug. Line-up-ul a fost completat cu trei proiecții de film și o lansare de album, totul rezumându-se astfel: jazz american, jazz nordic, francez şi german, jazz&fusion, electronic, rock & progressive jazz, jazz experimental, muzicieni legendari, proiecte românești, improvizații, show, virtuozitate, voci, energie, emoție, creativitate, libertate muzicală. Spiritul a fost, ca de obicei, cel al unei libertăți speciale care definește identitatea celor prezenți an de an la Gărâna, uniţi doar de pasiunea pentru muzica de jazz de calitate, de atmosfera unică, de aerul curat, dar şi frumuseţea locurilor.

Anul acesta la Gărâna, au fost prezenţi peste 30 de jurnalişti străini, mulţi veniţi special din SUA şi Marea Britanie, dar şi directori de festivaluri de jazz din mai multe țări. „Când vii aici simți că faci parte din familie, totul e la locul potrivit“ – afirma fotograful britanic Tim Dickeson, fascinat de atmosfera festivalului de la Gărâna. El lucrează din 1999 pentru celebra revistă „Jazzwise Magazine” și este colaborator al mai multor reviste de profil din SUA, printre care și „Jazz Times”.

Artizanul acestui proiect de succes, sufletul şi garantul reuşitei fiecărei ediţii este nimeni altul decât Marius Giura, iniţiatorul şi organizatorul Gărâna Jazz Festival şi Preşedinte al Fundaţiei Culturale Jazz Banat. Și datorită lui și echipei sale, de-a lungul timpului, Gărâna Jazz Festival a devenit atât locul în care se poate lua pulsul jazz-ului european și mondial, cât și destinația preferată a miilor de iubitori de muzică și nu numai. Și asta pentru că, iubitorii jazz-ului de calitate îşi dau în fiecare vară întâlnire în „satul de legendă”, într-un peisaj pitoresc, în Munții Semenic, la peste 1.000 de metri altitudine, acolo unde au parte de zile, seri şi nopţi de neuitat, unde se delectează cu muzică live și se bucurat de energia creativă și de virtuozitatea celor mai valoroși muzicieni jazz români și străini ai momentului. ”Fiecare ediție are o paletă stilistică generoasă, fiind creată şi croită anume pentru toate gusturile și generațiile, pentru aceia care doresc să fie surprinși de noi viziuni muzicale, pentru cei care pun emoția pe prim plan sau pentru cei atrași de show-uri pline de energie creativă” – mărturisea Marius Giura.

Gărâna a fost, este şi va rămâne acea mirifică oază muzicală, unde, Măria Sa JAZZ-UL îmbie de fiecare dată la visare, ritmuri, armonii sonore, ambianţă, explozii de virtuozitate, talent, improvizaţie şi măiestrie. Iar Catena, în calitate de sponsor de tradiție, a fost, este şi va alaturi de de muzica de calitate care mişcă sufletele şi de organizatorii Gărâna Jazz Festival.

Realizator: Oana Georgescu, Florin Prodana

Operator imagine: Silviu Crângureanu, Alex Andrieș

Editor imagine: Stanislav Pescu