Irina Neacsu – Povesti pe mobilier

Este deopotriva designer si arhitect foarte talentat si plurivalent. A semnat creatii si lucrari unicat, dar si proiecte de arta aplicata ce pun accent pe arta textila si pe ilustratie, ca un principal mix de material – tehnica pentru spatii ludice, personalizate. Dezvolta proiecte de design interior si decoratiuni, arta aplicata in domeniul reconditionarii de mobilier si a tapiteriei lucrata manual, a artei textile si a ilustratiei atat pentru carte, cat si pentru colectii de design. Irina Neacsu lucreaza impreuna cu o echipa tanara si dinamica de designeri si creativi, iar creatiile lor ies in evdenta printr-o atitudine feminina si luminoasa, cu atentie pentru detalii si cu accente delicate de culoare.
Irina Neacsu este absolventa a Universitatii de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu Bucuresti, promotia 2006. Intre 2007 si 2008, a urmat cursurile unui Master in design la RUFA, Rome University of Fine Arts, in Roma, Italia. Creatiile sale au fost expuse la expozitii si saloane internationale de arta din Italia (I Saloni Milano – 2012, Florence Design Week – 2013, Group Exhibition Galleria 360 – 2014), Austria (Graz Design Month – 2013), Franta (Maison&Objet – 2014, 2015), Slovenia (Ljubljana Design Month – 2015) s.a.
Fondator si designer al atelierului thecraft LAB, ea preda cursuri precum Introducere in design interior, Atelier de design interior si Introducere in Istoria Artei, dar organizeaza si Ateliere creative de week-end.
Din 2010 construieste povesti pe mobilier sub brandul creat de ea thecraft LAB by Irina Neacsu, un brand de arta aplicata, definit prin produse de mobilier tapitat si decoratiuni unicat, realizate manual, un dialog ludic intre ilustratie si arta textila, generator de piese vesele, personalizate, versatile, elegante si pline de fantezie. Singurul brand de design romanesc care a fost prezent la celebrul si exclusivistul I Saloni Milano, thecraftLAB este un brand textil de arta decorativa, care transpune in tapiterie povesti, imagini, stilizari.
Ma pasioneaza lucrul cu tehnici de tesut, de brodat, mixurile de texturi si de culori, si apreciez din ce in ce mai mult metodele traditionale de tesatorie – spune Irina Neacsu, primul designer roman invitat sa expuna la sectiunea Cote Deco a faimosului eveniment Maison&Objet, de la Paris.
Si sa nu uitam sa amintim de prezentele de mare succes ale Irinei Neacsu la ultimele trei editii ale Galelor Festivalului Brazilor de Craciun. In 2014, la debut, bradul sau sub forma de …scaun s-a numarat printre cei mai licitati brazi. A urmat in 2015 bradul Impreuna, iar in 2016 Christmans Story – tot un fotoliu, a fost licitat si cumparat contra unei sume record. Craciunul este vreme de poveste, caci de Craciun credem in miracole si spunem povesti, ne amintim de traditie si indraznim sa credem in magie – marturisea ea. Christmas Story este un simbol al povestii, spusa in text si in ilustratie, despre cum sarbatoreste intreg pamantul aceasta vreme de magie, despre cum au scris mari autori ai istoriei despre aceste momente, despre cum s-a spus, din generatie in generatie, povestea bradului de Craciun. Si pentru ca de Craciun indraznim sa credem in dorinte fantastice, eu imi doresc ca un pestisor auriu care strabate cerul atunci cand dorm sa puna laolalta toate religiile pamantului, in vremuri de pace. Imi doresc ca Budismul, Hinduismul, Islamismul si Crestinismul sa isi etaleze laolalta maretia si culoarea, spunand aceeasi poveste, cea a binelui, a frumosului si a iubirii
Realizator: Oana Georgescu