Iubitorii de Cai

Tata, fiica si fiu… Sau familia Bucur din Sibiu, Ionel, Ioana si Ionut. O viata dragostei pentru cai si pasiunii pentru calarie. De ani si ani isi petrec aproape toata ziua alaturi de caii pe care ii antreneaza si ii ingrijesc si care fac parte din insasi existenta lor. Sunt impreuna si la competitii (sarituri peste obstacole), unde concureaza de la egal la egal si reprezinta cu mare success culorile CSM Sibiu. Au fost prezenti si la cea de-a IV-a editie si prima etapa a Circuitului Ecvestru Salonului Calului gazduit de Baza Hipica Equestria, Tancabesti (proprietar Dr. Ozana Moraru si presedinta a Clubului Equestria)

Tatal, Ionel Bucur, Maestru al Sportului…

Originar din Ravasel, Agnita, judetul Sibiu (s-a nascut pe 2 martie 1964), Ionel Bucur a pornit pe acest drum la varsta de 10 ani in 1974, la Clubul Sportiv Municipal Sibiu, la care activeaza si acum. Din acel moment se dedica trup si suflet acestui magnific sport, echitatia. In urma rezultatelor obtinute este coptat la cel mai mare club din tara, Dinamo Bucuresti unde a activat intre anii 1982-1992. A devenit unul dintre cei mai valorosi calareti din Romania, obtinand in anul 1989 titlul de Maestru al Sportului. S-a calificat pentru Jocurile Olimpice de la Barcelona 1992 – o performanta de exceptie, greu sau aproape imposibil de reeditat, insa, din lipsa fondurilor nu a fost posibila prezenta sportivilor nostri la acea competitie…
Cu peste 50 de titluri de Campion National cucerite la toate ramurile acestui sport – sarituri peste obstacole, dresaj, proba complete – Ionel Bucur a reprezentat Romania la Campionatul Mondial de Proba Completa, unde s-a clasat pe locul II, dupa Franta si inainte de alte tari cu traditie. Timp de 5 ani pana in anul 1997. a activat la primul club particular de echitatie, Hermes Slobozia.
In prezent Ionel Bucur profeseaza si se antreneaza la clubul sau de suflet, CSM Sibiu unde, cu o grupa de cai si de calareti foarte buni, printre care se numara si copiii sai, Ioana si Ionut, da viata Bazei Hipice din Sibiu si aduce mereu nu doar un suflu nou, ci si cupe, medalii, trofee. Astfel a reusit sa mentina clubul mereu in primele locuri din tara datorita rezultatelor obtinute. De multe ori afirma ca poate trai fara apa sau fara mancare, dar nu poate trai fara cai. Pentru el, caii au devenit parte din viata lui.
Prin multa munca, dragoste, pasiune, talent si daruire, dar si cu multe sacrificii, Ionel Bucur si-a cladit in cei peste 35 de ani de cariera un palmares si o carte de vizita impresionante:
component al Lotului National al Romaniei de Juniori din 1978, intrand direct in cel de seniori si fiind reprezentant al lotului pana in 2012;
component al Lotului National de Proba Completa;
peste 50 de titluri de Campion National al Romaniei la: sarituri peste obstacole, dresaj, proba completa;
participari internationale cu clasari pe podium: Sofia si Albena (Bulgaria), Kiskunhalas (Ungaria), Thessaloniki (Grecia), Istanbul (Turcia), Germania
participari la mai multe editii ale Cupelor pe natiuni;
multiplu Campion si Vicecampion Balcanic;
calificat pentru Olimpiada din Barcelona, 1992;
Campionatul Mondial de Cai Tineri (2006 – 2010) Zangersheide, Lanaken (Belgia) – prima participare a Romaniei la aceasta celebra competitie

Si copiii, Ioana si Ionut care ii calca pe urme….

Practic echitatia de cand sunt mica, mica… – marturisea Ioana Adelina Bucur. La varsta de 12 ani am avut un accident care m-a determinat sa nu mai incalec un an de zile, perioada in care am continuat sa ma duc la cai, sa-i ingrijesc sa-i iubesc, sa-I hranesc, sa-I plimb… Dar nu vroiam sa mai incalec. Am apreciat si am admirat foarte mult la tatal meu ca nu a insistat si nu m-a fortat sa ma urc din nou pe cal, a asteptat sa iau eu decizia asta cand am considerat eu ca e mai bine pentru mine. Asa s-a si intamplat! Am revenit in forta, am inceput sa muncesc din nou, sa ma antrenez zilnic, iar rezultatele au inceput sa apara. Am inceput sa particip la concursurile nationale de dresaj, iar dupa ce am prins mai mult curaj, la cele de sarituri peste obstacole.
Iata doar cateva dintre tilturile si trofeele cucerite de Ioana Bucur: vicecampioana nationala la amatori 2 (2014) campioana nationala amatori 2 (2012, 2013), vicecampioana nationala amatori 1 (2011), vicecampioana balcanica la dresaj juniori (2011- 2007), campioana nationala la dresaj juniori (2006).
Nu imi amintesc primul contact cu calul, dar stiu sigur ca a fost cu mult timp inainte ca eu sa vorbesc – ne-a spus Ionut Bucur.. Cred, ca inainte sa spun primele cuvinte, am fost invatat cum sa vorbesc cu… caii. Incojurat de atentie si profesionalism, nu am putut decat sa ma dezvolt si sa ma orientez catre acest sport, concomitent cu propria mea dezvoltare ca om. Si da, au fost suisuri si coborasuri ca in cariera oricarui sportiv…. Dar, la sfarsitul fiecarei zile, ma gandesc si visez la imnul cantat pentru tine, la acel cal care iti multumeste prin prestatii extraordinare pentru atentia pe care i-o acorzi, la acea emotie de pe podium care te face mereu sa o iei de la capat. Pentru toate rezultatele mele si pentru tot ceea ce sunt astazi, ma inclin in fata tatalui meu, care a stiut mereu sa fie in egala masura tata, antrenor si prieten. A fost si este mereu omul din umbra mea care a stiut sa imi gestioneze excelent cariera, dar si pe mine ca om, ca sportive, prin cel mai placut mod. Mereu imi spune: Ionut, tu alegi, eu te sustin! Cat pot, daca pot…….Iar eu ii raspund mereu: Multumesc domnule antrenor!
Cand Ionut avea vreo 4 – 5 ani, la clubul de echitatie la care tatal sau activa s-a nascut un manz…… In primul moment in care l-a vazut venind pe lume, el a spus: Acesta va fi calul lui Ionut!. Au crescut impreuna, Ionut si calutul si, inca de la varste fragede au inceput sa se bucure de rezultate din ce in ce mai bune. La varsta de 10 ani erau deja campioni nationali si balcanici la categoria “Copii”. Iar de aici, o buna perioada de timp au fost in ascensuine. Treptat, drumurile noastre s-au separat, dar nu l-am uitat nici o data pe Giussy, cel care a fost deschizatorul meu de drumuri! – ne-a spus Ionut. Dupa el au urmat alti cai deosebiti cu care am atins si alte culmi ale peformantei. Am devenit campion si vicecampion national la categoria Juniori, campion si vicecampion national si balcanic la categoria Tineret, iar in 2014 am cucerit primul titlu de campion national la Seniori pe echipe. Am facut parte dintr-o echipa de profesionisti, am avut un cal exceptional si cu siguranta il am cel mai bun antrenor, pe tata!

Numar record de concurenti la prima etapa a Circuitului Salonul Calului 2015

Prima etapa a Circuitului Salonul Calului, desfasurata ȋn perioada 24-26 aprilie la Baza Hipica Equestria, a gazduit un numar record de concurenti, cu peste 185 de cai si 120 de jockey profesionisti si amatori, juniori si adulti. Acestia au atras atentia spectatorilor prezenti ȋn tribune printr-un program bogat, cu 18 probe de sarituri peste obstacole, de niveluri diferite de dificultate: probe cu baraj, probe de stafeta, probe de ȋndemanare calare si probe la cronometru. In premiera, ȋn cadrul evenimentului au fost organizate trei probe de sarituri pentru ponei, care au facut deliciul celor peste 1000 de spectatori. Am deschis oficial programul competitional al clubului Equestria odata cu prima etapa a Circuitului Salonul Calului. Circuitul le ofera sportivilor un mare avantaj, acestia fiind stimulati sa participe si la etapele viitoare pentru a strange puncte ȋn competitii. Un alt lucru care ne bucura este faptul ca jumatate din numarul de sportivi participanti au fost copii si adolescenti, ceea ce demonstreaza inca o data faptul ca pasiunea nu are varsta, a declarat Dr.Ozana Moraru, Proprietara Bazei Hipice Equestria si Presedintele Clubului Equestria.
Prima etapa s-a ȋncheiat cu Trofeul Jockey Club, o proba de nivel B cu baraj la cronometru, castigata de Norbert Schumann, cu calul Cristala. Pe locul II s-a clasat reprezentatul clubului gazda, Equestria, Florin Ionut Nastase, cu calul Cüsten Ingo, iar pe locul III, Luca Ruxandariu, cu Bamboo.
Pe parcursul weekend-ului, atmosfera a fost ȋntretinuta de ȋndragitii Mihai Gainusa si Codrut Keghes. In cadrul evenimentului a avut loc si o expozitie de grafica si desen a Alinei Manole, dedicata pasionatilor de echitatie. Tablourile sunt expuse la clubul Equestria pana pe 7 iunie, data la care se ȋncheie cea de-a II-a etapa a Circuitului.
Cel mai important eveniment ecvestru al anului, Circuitul Salonul Calului, continua cu alte trei etape competitionale de sarituri peste obstacole, programate astfel: etapa a II-a: 5-7 iunie; etapa a III-a: 24-26 iulie; finala: 24-27 septembrie. Valoarea totala a premiilor pe ȋntreg Circuitul Salonul Calului se ridica la 180.000 lei.
SensoTV.ro este partener media ale acestui eveniment
Realizator: Oana Georgescu