Luiza Zan, din nou la Gărâna Jazz Festival

O prezență constantă și foarte apreciată la Gărâna, Luiza Zan, considerată una dintre cele mai originale cântărețe din jazz-ul European a evoluat alături de cu trompetistul maghiar Barabás Lőrinc. Câștigătoare a numeroase premii, printre care The Shure Montreux Jazz Voice Competition la cel mai prestigios festival de jazz din lume, Luiza Zan este o interpretă de excepție care captivează și emoționează de fiecare dată. În iulie 2004 a câştiat premiul I la Festivalul ”Cerbul de Aur”, secţiunea interpretare, alături de trupa ”Slang”.

Despre artistă, s-a scris că este ”o voce de excepție a jazz-ului românesc, care consideră că s-a născut pentru a face o muzică menită să stârnească emoții în cei care o ascultă și care nu necesită inspirație, ci și ore întregi de studiu”.

”Mă bucură efectul vindecător al muzicii asupra oamenilor” – mărturisea artista care a absolvit Universitatea de Arte ”George Enescu” din Iaşi, secţia lied-oratoriu, la clasa profesoarei Marie-Jeanne Stoia. A predat jazz vocal la Universitatea Națională de Muzică București și a susținut cursuri de jazz vocal în cadrul taberei de muzică ”IconArts”. A studiat jazz cu saxofonistul Rick Condit şi cu pianistul Armen Donelian și a cântat cu nume sonore ale jazz-ului românesc și internațional. Luiza Zan a compus muzică de film pentru producțiile Carambol”, „Circul Vesel (o producție HBO) și „Maria, nominalizat la categoria „Cel mai bun film documentar” la Festivalul de la Lucarno, Elveția, în martie 2013. A scris muzică de teatru pentru spectacolul ”Năpasta” (regia Radu Afrim) care se joacă la Teatrul Național București și pentru spectacolul Trei Rupturipus în scenă tot de Radu Afrim la Teatrul ”Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe; Luiza Zan joacă în ambele spectacole.

După 13 prezențe la Gărâna, Trupa ”VanDerCris” și-a lansat albumul de debut “Amazing tRACE”, chiar pe scena festivalului. “Albumul este oglinda sufletului meu în această perioadă interesantă” – a declarat solistul Horea Crișovan. ”A fost compus în etape diferite ale maturității mele artistice, cuprinde câteva reeditări ale unor piese pe care am apucat să le cânt live la Gărâna, dar puse într-o lumină deosebită de dragii mei colegi de trupă cărora, în momentul de față nu am destule cuvinte să le mulțumesc”. Despre Dănuț Blaga (bass), Marcelle Poaty Souami (keyboards), Florin Cvașa (tobe) și Lucian Nagy (saxofon, flaut, clarinet), chitaristul Horea Crișovan spunea: “Am strâns combinația imposibilă de muzicieni. Un Bassist happy, tânăr, fair-play, neașteptat de matur în gândirea-i clară și respect pentru tobar, un Keyboard-er cu o minte bright și genă perfectă, cu simț armonic interstelar și groove triplet-feel, un tobar de rock și pop cu veleități de producător muzical și talent inclus in the pocket și un vizitator de pe planete goldilocks îndepărtate ce-și caută prin mutări de candidat de maestru drumul de întoarcere-n infinit”. Numele ”VanDerCris” vine de la numele ”întortocheat și anagramat” al lui Horea Crișovan.

Celebrul contrabasist și violoncelist Lars Danielsson s-a întors la ediția aniversară, a 25-a a Gărâna Jazz Festival cu noul ”Liberetto–Cloudland” (Suedia, Marea Britanie) alcătuit din muzicienii Grégory Privat (pian), John Parricelli (chitare) și Magnus Öström (baterie). Albumul înregistrat în vara anului trecut, conține, cităm, ”lirismul elegant cu care ne-a obișnuit, dar și o varietate de timbre muzicale”. El a reușit să își împlinească visul de a cânta în ”metri asimetrici”. În anii ’80, Lars Danielsson a cântat în cu Dave Liebman, Bobo Stenson și Jon Christensen; quartet-ul a înregistrat ”New Hands” (1986), ”Poems” (1991), ”Far North” (1994) și ”Live At Visiones” (1997). A colaborat și cu Jack DeJohnette, John Scofield, Bill Evans, Alex Acuña, Nils Landgren, Wolfgang Haffner, Peter Erskine. ”Libera me” (2004) și ”Mélange Bleu” (2006) sunt albumele lansate la ACT Music, alături de Nils Petter Molvær, Jon Christensen, Cæcilie Norby și Bugge Wesseltoft. Din colaborarea cu pianistul polonez Leszek Możdżer a rezultat albumul ”Pasodoble” (2007), succes care a generat turnee și spectacole în întreaga lume. În ultimii ani, a lansat alte trei albume, veritabile repere ale carierei sale – ”Liberetto” (2012), ”Liberetto II” (2014) și ”Liberetto III” (2017), cu Magnus Öström la baterie și John Paricelli, la chitară, avându-i ca invitați pe Tigran Hamasyan, Mathias Eick, Grégory Privat, Cæcilie Norby și Arve Henriksen.

Un câștigător de Premiu Grammy la Gărâna

Bill Laurance (pian, keys), Max Luthert (bass) și Marijus Aleksa (tobe) au alcătuit Trio-ul anglo-lituanian condus de pianistul, claviaturistul și compozitorul Bill Laurance, de patru ori laureat al Premiilor Grammy ca solist al ”Snarky Puppy”, formația care a folosit elemente din jazz, R&B și hip-hop cu mare succes la public. În 2021, trupa a cucerit pe scena Royal Albert Hall din Londra, Premiul Grammy pentru The Best Contemporary Instrumental Album. Ei sunt cei care au închis în aplauzele miilor de spectator din Poiana Lupului, târziu, în noapte, ediția 2021 a celebrului festival care a aniversat cea de-a 25-a ediție. Britanicul a lansat recent albumul “Cables”, dovedindu-și valoarea ca pianist solo, fiind acompaniat de The Untold Orchestra. Cu trio-ul său a participat în 2018 la International Piano Trio Festival organizat de clubul londonez ”Ronnie Scott”. Înregistrarea concertului și lansarea în 2020 a albumului “Live at Ronnie Scott’s” sunt considerate evenimente de referință în peisajul jazz-ului european. Celebra publicație ”Jazzwise” Magazine îl numea “a raw, energised, acoustic piano tour-de-force”.

Realizator: Oana Georgescu

Foto: garana-jazz.ro, jazzport.cz (Michal Sykora)