Salvați Copiii la Festivalul Brazilor de Crăciun

"Luminează drumul educației" este motto-ul ediţiei 2022 a Festivalul Brazilor de Crăciun şi al Organizației Salvați Copiii România, un eveniment de tradiție dedicat ajutorării copiilor care au fost cei mai vulnerabilizați de criza socială din ultimii ani; riscul de sărăcie și excluziune socială în rândul lor a crescut, potrivit datelor oficiale Eurostat.

Salvați Copiii România atrage an de an atenția asupra fenomenului cronic al sărăciei educaționale: procentul adolescenților români necuprinși în educație este de 11,35% în cazul celor de 14 ani, media UE fiind de doar 2,17, și urcă la 16,81 % în cazul celor de 15 ani (2,88 media UE) și la 19,26% în cazul celor de 16 ani (5% media UE). Lor li se adaugă copiii vulnerabilizați de război, nevoiți să-și abandoneze casele din Ucraina și să se refugieze în România. Astfel, Organizația Salvați Copiii și-a intensificat în acest an programele de prevenire a abandonului școlar, reintegrare școlară și sprijin socio-pedagogic pentru copiii victime ale sărăciei și ale războiului și dedică cea de-a 22-a ediție a prestigiosului Festival al Brazilor de Crăciun strângerii de fonduri pentru accesul egal la educație al acestor copii. Ediția de anul trecut a doborat recordurile, peste 750.000 de euro au fost strânși, bani care au asigurat accesul la educație pentru mii de copii.

Designeri și artiști români au creat brazi unicat expuși la Muzeul Național de Artă al României și care vor fi licitați în cadrul Galei Festivalului Brazilor de Crăciun al cărei Sponsor Diamond este, prin tradiție, CATENA.

”Mă bucur că ne dați ocazia să vă ajutăm de fiecare dată și fac un apel la toți sponsorii, mai ales că Salvați Copiii România este organizația care cheltuiește cel mai puțin pentru administrație și cel mai mult pentru copiii pe care îi ajută și pentru faptele bune pe care le face!” – a spus Anca Vlad, Președinte Fildas Catena Group cu ocazia conferinței de presă. ”Dacă există un loc unde banii pentru sponsorizări, ajutor și susținere sunt bine administrați, atunci acesta este Organizația Salvații Copiii! M-a impresionat tot ceea ce ați făcut și anul acesta pentru copiii refugați din Ucraina, apreciez ceea ce faceți în spitalele pentru copii și pentru sistemul medical în general, dar admir în mod special investiția în educație!”.

Până în prezent, prin intermediul Festivalului Brazilor de Crăciun au fost colectate fonduri în valoare de peste 7 milioane de euro, iar 144.627 de copii din medii sociale precare au primit ajutor pentru integrarea socio-educațională.

Sărăcia afectează în mod direct dreptul copiilor la educație și la un viitor mai bun, iar lucrul acesta e cât se poate de concret: un copil vulnerabil nu este alimentat corespunzător, se îmbolnăvește din cauza condițiilor precare de trai și abandonează școala. Este o realitate dramatică, pe care încercăm să o corectăm prin programe complexe de reincluziune școlară, de sprijin educațional și de asistență socială. La toate edițiile de până acum, Festivalul Brazilor de Crăciun a reușit să fie un adevărat pol al solidarității sociale” – a precizat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

Pe parcursul anului 2022 membrii echipelor Salvați Copiii România, aflate în prima linie încă din prima zi a agresiunii militare a Rusiei în Ucraina, au acordat asistență umanitară complexă pentru aproape 220.000 de refugiați ucraineni, peste jumătate dintre ei fiind copii. O parte dintre aceștia sunt deja incluși în programul educational special, în care învață potrivit programei ucrainene, cu pedagogi de limbă ucraineană, luând în același timp lecții de limba română. Tot în acest an, 12.000 de copii din medii socio-economice precare au beneficiat de sprijin direct în programul de prevenire a abandonului școlar astfel: 4.345 de copii au fost integrați în activități de tip Școala după Școală și Educație remedială; 7.145 de copii au beneficiat de sprijin educațional și social pentru a-și continua studiile; 360 de copii au beneficiat de suport în programul Grădinițe Estivale, iar 150 de copii au fost reintegrați prin programul A Doua Șansă. Mai mult, 24.400 de copii au beneficiat de servicii educaționale îmbunătățite, ca urmare a formării cadrelor didactice (100 de specialiști formați), dotării școlilor cu tehnologie, materiale educaționale și asigurării transportului la școală al copiilor (40 de școli).

”Mulțumim designerilor pentru acești brăduți minunați, pentru creațiile lor și sperăm la încă o ediție de succes a Festivalului Brazilor de Crăciun în care să depășim rezultatele de anul trecut. Mă bucură acest al doilea an al parteneriatului cu Muzeul Național de Artă al României” – a adăugat Anca Vlad, Președinta Fildas Catena Group

„Unul dintre cele mai rodnice parteneriate ale noastre este cel cu organizația Salvați Copiii” – a completat Călin Stegerean, directorul general al Muzeului Național de Artă al României. ”Oferim cadrul pentru o excepțională expoziție de artă contemporană cu caracter caritabil dar și programe educative desfășurate la muzeu pe tot parcursul anului pentru copiii și tinerii aflați în grija acestei asociații. Considerăm, alături de conducerea Asociației Salvați Copiii, că educația și cultura fac parte din nevoile fundamentale ale ființei umane".

Creatorii care au creat anul acesta brazi unicat sunt Ștefan Câlția & Mihaela Glăvan, Doina Levintza, Miruna Bălașa&Endorphin Lab, Arina Bican & Galeria Kulterra, Nicu Bocancea&Florăria Iris, Irina Dragomir, Gheorghe Fikl&artMoves, Lemon Interior Design & Summer Well, Omid Ghannadi&Victor Firan, Simona&Gabriel Gherasim-Gallantique Boutique, Laura Hîncu, Ana Mohonea&Maria Mohonea-Architectural Christmas, Dhaniel Nora SEPHORA, Adela Pârvu, cu sprijinul DYPETY.RO&Eglo România, Mihai Popescu&Twins Studio, Studium on Space, cu sprijinul Lisa & Co, Iulia Totoianu&Libris.ro, Răzvan Luca&UNTOLD, Măriuca Istrătescu și elevii Liceului ”George Coșbuc”&Dhaniel Nora. Acestora li s-a alăturat Salvați Copiii, cu sprijinul Ștefaniei Mircea.

Text : Oana Georgescu, Alexandra Lupu
Operatori: Silviu Crângureanu, Florin Prodana
Editor: Andrei Gheorghiu
Foto: Sabina Ghiormescu