Casa Azul by Liza Panait

Unul dintre cele mai așteptate evenimente de modă ale sezonului a fost spectacolul - eveniment realizat de Casa Vili: prezentarea colecției intitulată ”Casa Azul” pe care, Liza Panait a dedicat-o celebrei artiste mexicane, Frida Kahlo. Inspirată de viața și opera genialei pictorițe care a avut puterea să-și transformedurerea în artă și a cărei casă albastră din Coyoacán- Mexico City a devenit emblematică, colecția din seria ”Tribute” a sezonului primăvară - vară 2023 se alătură astfel proiectelor anterioare dedicate de binecunoscutul designer, alături de creatorul conceptului, Viorel Panait, unor personalități marcante, precum Regina Maria a României, Maria Tănase, Elvis Presley, dar și anilor ’20, de pildă… Ultima sa colecție de din’nainte de pandemie s-a intitulat „Back to ‘20s” și a celebrat o epocă ilustrată prin filme, muzică, spectacol, glamour și modă și cei 100 ani de la emanciparea femeii din toate punctele de vedere.

”Ieșită din eternitatea albastră a Casei Azul și reînviată în toate culorile frumuseții și ale iubirii, în armoniile muzicii și în fluturările de voal, mătase, catifea și tafta, colecția haute -couture marca Liza Panait transpusă în originalul spectacol – tribut Frida Kahlo este o interpretare artistică a mesajelor de splendoare și curaj ale pictoriței mexicane”.

Cu talent, insiprație și genialitate rar întâlnite, cumulate cu o viață tumultuoasă și plină de suferință, Frida Kahlo a lăsat lumii o moștenire artistică de neprețuit. ”De la Frida am învățat și învățăm mai departe puterea de a ne îmbrățișa identitatea, forța de a preschimba suferința în artă, grația de a iubi până la capătul convențiilor și dincolo de ele” – spunea Liza Panait care a realizat această colecție în opt luni. ”Inspirată viața sa, de tablourile ei, de marea sa iubire pentru pictorul Diego Rivera și de epoca în care a trăit marea artistă, am propus zeci de ținute prezentate în cadrul mai multor tablouri, ca o evadare într-un univers artistic unic, recreat în spiritul marii personalități evocate: Frida!”. Pe podumul de prezentare, în aplauzele necontenite ale publicului au defilat 80 de ținute originale (au dominat voalul, taftaua și catifeaua) înnobilate de broderie și picturi realizate manual, de accesorii, bijuterii și diademe cu flori supradimensionate, genți, dar și de muzica excelent aleasă de același Viorel Panait. Miresele colecției au fost Rona Hartner și Nicoleta Luciu.

„(…) spectacolul a fost cel mai frumos dintre toate. Desăvârșit!” – a scris Alice Năstase Buciuta, prezentatoare a show-ului. ”Fiindcă n-au fost doar rochii neasemuit de frumoase, n-au fost doar imagini, pași de balet, gesturi ale emoției înalte, muzică dumnezeiască, uluire, iubire… A fost mai mult, ca-n paradoxul sinergetic pe care ni-l explică profesorul Ion Mânzat, prezent și el în sală: suma tuturor acestor frumuseți a dat mai mult decât într-o adunare, a născut, sinergetic, o minune. A fost spectacolul celor mai frumoase costume, imagini, armonii și cuvinte. Peste 400 de invitați au venit și n-au mai plecat la fel cum au venit, ci mai frumoși, mai fericiți, mai îmbogățiți cu albastrul iubirii care te face să-ți deschizi aripile și să zbori. Așa cum s-a înălțat în acea seară de primăvară un sanctuar albastru al frumuseții fără sfârșit: Casa Azul by Liza Panait”…

“De ce am nevoie de picioare, dacă am aripi pentru zbor?” – “Pies ¿para qué os quiero, si tengo alas para volar?,s-a întrebat Frida Kahlo, din patul suferinței, rescriind astfel definiția libertății…

”Fii aceeași, mereu altfel”, este sloganul preferat al creatoarei Liza Panait care, și de data aceasta a fost la înălțime, așa cum ne-a obișnuit de fiecare dată.

Realizator: Oana Georgescu

Editor: Stanislav Pescu

Foto: Sabina Ghiormescu