Cavalerii Muzicii – In Memoriam #colectiv

Consiliul de Onoare al Club M a organizat in Sala Savoy a Teatrului de Revista Constantin Tanase un concert caritabil in memoria victimelor de la Clubul Colectiv desfasurat sub inaltul patronaj al A.S. Principele Mihai de Laufenburg. Protagonisti au fost pianistul Matei Bucur Mihaescu si invitatii sai. Concertul s-a desfasurat in cadrul stagiunii Cavalerii Muzicii, un proiect cultural ce are ca scop educarea muzicala a tinerei generatii si promovarea tinerelor talente.

Matei Bucur Mihaescu, Cavalerul Muzicii

La numai 20 de ani, Matei Bucur Mihaescu este un pianist, un compozitor si un dirijor extrem de talentat, fiind recunoscut ca un fenomen. Este student al Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti – sectia Dirijat Orchestra si student al Facultatii de Stiinte Politice a Universitatii Bucuresti. Este nepotul celebrului compozitor, solist si dirijor Petre Mihaescu (1928 – 2011), cel care l-a ajutat sa descopere tainele pianului la numai cinci ani. La 6 ani a devenit elev al Liceului de Muzica George Enescu si la nici 8 ani a compus prima sa lucrare. La ora actuala Matei are peste 200 de compozitii proprii (creatii pentru pian, orchestra, cor si diverse formule instrumentale) si inca pe atat, in lucru. La 11 ani a sustinut primul sau concert pe scena Ateneului Roman. Dupa un recital de o ora si jumatate, in partea a doua a concertului, alaturi de Orchestra Operei Nationale Bucuresti, Matei a interpretat Concertul pentru pian si orchestra de J.S. Bach, iar Orchestra si Corul Operei au interpretat in premiera prima sa lucrare simfonica – Reliefuri. Pe 17 noiembrie 2007 tanarul muzician (avea doar 12 ani!) a sustinut un concert extraordinar la Sala Radio in fata a peste o mie de spectatori. A durat trei ore, fara pauza si a fost primul concert in care s-a prezentat o integrala componistica a tanarului muyician. In 2008 a infiintat propria orchestra CaMMerata (cu doi de M de la Matei Mihaescu) formata din colegi de-ai sai de la liceul de muzica si studenti de la Conservator. La 15 ani era considerat copilul – minune al muzicii clasice romanesti contemporane. Stagiunea muzicala 2010 a Orchestrei de Camera Radio si a Corului Radio s-a deschis cu o integrala componistica Matei Bucur Mihaescu. In acelasi an a infiintat cvartetul Mateo considerat unul de exceptie atat prin formula instrumentala (clavecin/pian, flaut, oboi, fagot), cat si prin repertoriul original. In anul 2010, Liceul de muzica George Enescu din Bucuresti a instituit si a decernat premiul pentru interpretare pianistica Matei Bucur Mihaescu. A participat in calitate de compozitor si dirijor alaturi de propria orchestra CaMMerata in cadrul Festivalului International George Enescu editiile 2011- 2013. Matei Bucur Mihaescu este laureat al mai multor concursuri de interpretare nationale si internationale, a fost bursier la Viena si a urmat cursuri de maiestrie artistica in Austria, Germania, Rusia, Japonia si Israel. Pe 21 martie 2015 inregistra un nou succes la Venetia: la Palatul Albrizzi a sustinut un concert in cadrul evenimentului Enescu 60 care a beneficiat de sprijinul Institutului Cultural Roman si care s-a inscris in strategia Institutului Roman de Cultura si Cercetarea Umanistica de la Venetia de promovare a operei marelui violonist, compozitor si dirijor.

…si ingerul pazitor al tinerilor medici

Matei Bucur Mihaescu i-a premiat cu Diplome de Excelenta si cu suma de 1.000 lei pe zece medici tineri care si-au adus aportul, au ingrijit si s-au dedicat pacientilor, victime ale tragediei din Clubul Colectiv: Anca Colgiceanu, Dana Diveca, Oana Grovnicu, Madalina Iordache, Matei Iordache, Sabina ionita, Andra Lazarescu, Paul Neagu, Alice Olaru, Adriana Anghel. Razvan Gabriel Toader, Presedintele Fundatiei pentru o Romanie Moderna a premiat echipa prof. Dr. Ioan Lascar reprezentata de Dr. Mihai Duicu.
Tot Matei Bucur Mihaescu a fost cel care s-a implicat in organizarea acestui eveniment remarcabil – Concertul Extraordinar sustinut Sub Inaltul Patronaj al A.S. Principele Mihai de Laufenburg. Invitatii tanarului muzician au interpretat piese compuse de el si tot el i-a acompaniat: Cosmin Stanciu (clarinet) cu La noche de Buenos Aires, Diana Alexe (soprana) cu lied-ul Nu plange, Stefan Gheorghe (violoncel), solist al Operei Nationale Bucuresti, Alin Gheorghisan (actor, Teatrul de Revista Constantin Tanase) cu Beautiful Dreamer.
Realizator: Oana Georgescu
Imagine: Andrei Lupu
Editor: Nicu Pojaru
Foto: Sebastian Oros