Interviu cu Constantin Chiriac – FITS 2012

Festivalul International de Teatru de la Sibiu se desfasoara in perioada 25 mai - 3 iunie. Timp de 10 zile participanti din 70 de tari vor prezenta peste 350 de evenimente care se vor desfasura in 60 de spatii de joc. Pentru prima data, anul acesta se organizeaza si o sectiune de film, iar Catedrala Mitropolitana Ortodoxa gazduieste recitaluri si concerte in cadrul FITS.

Constantin Chiriac, directorul festivalului, a catalogat editia din acest an a Festivalului International de Teatru de la Sibiu drept cea mai grea de pana acum. Dificultatile au fost date de faptul ca autoritatile nationale (Ministerul Culturii) au alocat numai jumatate din banii promisi la inceput. Cu toate greutatile, sibienii nu au renuntat la festival; timp de 10 zile orasul este capitala teatrului mondial.

“Orice moneda in timp, vrand-nevrand, va disparea. Singura moneda serioasa a Europei este cultura. Si daca nu incercam sa intarim aceasta moneda, care a aratat ca da rezultate, nu vom ajunge nicaieri.In aceasta clipa, eu chiar cred ca in momente de criza cultura, dar pe toate dimensiunile ei, cultura face diferenta. Vorbim nu numai de arta teatrului, vorbim nu numai de muzica, nu vorbim numai de dans sau de toate celelalte arte, vorbim de cultura sub semnul excelentei, de nivelul pe care cultura poate sa-l impuna. Vorbim de o cultura a banului. Vorbim de o cultura a afacerilor. Vorbim de o cultura a educatiei. Vorbim de o cultura a politicului care, din pacate, este la sapa de lemn la nivelul Romaniei. In clipa in care vom incerca sa impunem aceste excelente vom putea tine fruntea sus cu mandrie”, a declarat Constantin Chiriac.